Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Svaka primedba starijih, tačnije molba upućena mladom stvorenju da ne preteruje, da se ne truje, da vodi računa o sebi, da se obuče kad je hladno i ne izlaže se nazebu samo zbog mode i lepote, da smanji pušenje i sedenje na hladnom betonu, uzaludno je upućena zidu mladosti. Mladost ne zna za oprez, ona mora da se rasipa, troši, da ispituje i pomera granice izdržljivosti, da rizikuje sa opasnim i nezdravim navikama i ponašanjima.

Koliko ste se hranili zdravo i imali zdrave navike kad ste bili mali? I, ako ste bili dobro dresirani i usmereni na sport i pravilnu ishranu, u kojoj meri ste to odbacili i zanemarili, čim ste dovoljno porasli da odlučujete ili da se barem suprotstavljate?

Spavanje u vreći na podu, razgolićivanje po snegu i vetru, nenošenje kapa i šalova, jer su ružni i jer treba da mislite da ih negde ne zaboravite, hamburgeri i koka kole za užinu, sendviči i kompjuter, umesto spanaća i trčanja.

I to je samo telesna strana zdravih, odnosno nezdravih navika.

Mladi lakše i brže kanališu stres ili ga dovoljno brzo potisnu, jer njihova priroda gura napred, razvojna snaga izbija na površinu poput gejzira i ne dozvoljava da psihološke procese proživljavaju svesno, privode kraju i sagledavaju rezultate.

Tako mladost živi kroz sve neuslove koji je okružuju – materijalnu oskudicu, malograđansko okruženje, porodične razmirice, ljubavne trzavice, nesreće, tragedije i gubitke. Uvek izgleda kao da su se jako brzo oporavili. Ali to je samo efekat mladosti. Sve gurnuto u stranu, potisnuto, oterano u drugi plan, sa svakim stepenom zrelosti vraća se na doradu i naplatu.

Livsstil Homoliv 627 Zdrav život u bolesnim okolnostima

Mladi lakše i brže kanališu stres

I to na svim nivoima. Nemoguće je ne oštetiti se tokom odrastanja. Duševno, psihološko, emotivno i fizičko zdravlje najtešnje su povezani. Traume, kompleksi, predrasude, nedostatak ljubavi i druga uvrnuća već oko tridesete počnu da se vraćaju u vidu bolova u kičmi, okoštavanja, problema sa digestivnim traktom, krvnim sudovima, pritiskom, a to su samo sitnice koje najavljuju hronične smetnje ili su već postale hronične smetnje.

Briga za zdravlje počinje sa prvim simptomima narušenog zdravlja koji svom vlasniku obezbede dovoljno muke, da ih zapamti i zabrine se. Između tridesete i četrdesete, već ste promenili način ishrane, možda ste postali vegetarijanac ili bar izbacili svako prženo i masno jelo, gazirane sokove pijete retko, samo kad se nešto slavi, ustalili ste sistem vežbanja koji vam odgovara, živite sa dijetom obuzeti stalnom potrebom da intervenišete i korigujete. Strah je vrlo blizu ispod površine, da vas podseti kako je to kad se prepustite slabosti pa se za nekoliko meseci ugojite 20 kila, a onda tu istu kilažu godinama ne možete da pomerite na dole ni za kilo. Svaka bahatost u jelu i piću vam već sutradan ispostavi račun i već ste dobro naučili kolika je cena samo jedne večeri prežderavanja, opijanja i nespavanja.

Naravno, sve ovo važi ako ste žena.

Žene se brže zabrinu za svoje zdravlje, jer su verovatno u međuvremenu postale i majke i vrlo im je jasno da moraju da budu zdrave, prisebne, normalne i u kondiciji, da bi mogle da izađu u susret zahtevima majčinstva. One druge se prepuste tim zahtevima i oni ih progutaju. To su žene koje su stalno bolesne, vuku po nekoliko hroničnih tegoba, koje su stalno na granici da postanu opasne po život, stalno su debele, nenašminkane i zarozane, potpuno ogrezle u nesnalaženju sa posledicama svake vrste trovanja, fizičkog i psihičkog, koje se nataložilo i stiglo na red.

Muškarci su još češće potpuno dede već u četrdesetim godinama, pustili su stomake i nisu u stanju da iskontrolišu jelo i piće, moraju da rade i da istrpe pritisak zahteva porodičnog života, a sve od fizičke aktivnosti im je košarka ili fudbal jednom nedeljno sa drugarima u sličnom stanju i položaju. Pošto se posle utakmice obično ide na pljeske i pivo, takav angažman ih samo još više približava moždanom udaru i infarktu. Ima izuzetaka, tačno.

Ali činjenica je da o čuvanju zdravlja počnemo da mislimo tek onda kad zdravlje počnemo da gubimo, i ako se ne pozabavimo sobom na svim nivoima i ne preduzmemo holistički pristup, vrlo malo toga ćemo moći da sačuvamo i popravimo.

Aleksina Đorđević

Editors choice