Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Uživanje u šoljici kafe za mnoge predstavlja ritualni čin, dok neki tvrde da imaju organsku potrebu za kofeinom, naročito ujutru da bi se razbudili. Svaki ljubitelj kafe će znati da kaže kako kafa ima pozitivne efekte na ljudski organizam. Međutim, istraživanja pokazuju suprotno. I to naročito ako se radi o velikim količinama kafe koju unosite dnevno, recimo više od 3 šoljice.

Iako volite kafu, pročitajte neke od njenih štetnih uticaja na zdravlje, pa je makar svedite na šoljicu dnevno.

soljica kafe1 Zašto je kofein štetan po zdravlje

Povećava pritisak

Poznato je da oni koji imaju nizak pritisak, posežu za kafom, ne bi li ga podigli. Međutim, oni koji pate od visokog krvnog pritiska ne bi trebali da je piju, jer posle unošenja jedne šolje pritisak ostaje povišen i nakon 2 do 3 sata nakon ispijanja.

Izaziva glavoblju

Iako postoji mišljenje da kad nekog boli glava treba da popije kafu, to nije tačno. Naime, rezultati istraživanja su pokazali da kofein izaziva glavobolju i može dovesti do migrena.

Smanjuje plodnost kod žena

Istraživanja su pokazala da redovno uzimanje kofeina ispijanjem kafe, može da smanji mogućnost ženama da ostanu u drugom stanju za 27 odsto.

Štetan za dijabetičare

Kofein nije preporučljiv onima koji boluju od dijabetesa tipa 2, zato što nepovoljno utiče na metabolizam glukoze u organizmu.

Izaziva snažnije srčane kontrakcije

Dokazano je da odmah po ispijanju kafe srce proizvodi snažnije kontrakcije. Međutim, još uvek nije dokazano koliko štete ovo dugoročno ostavlja na organizam. Sigurno je jedino da to nije dobro za one koji već imaju srčane probleme.

Pogoršava simptome menopauze

Ženama u menopauzi kofein može da intenzivira ili pogorša sve prateće simptome poput: valunga, ubrzanog rada srca, nervoze

Olivera Denčić 

 

Editors choice