Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Y hromozom, koji genetski razlikuje muškarce od žena, pojavio se pre nekih 180 miliona godina. Dva puta je nastao nezavisno kod svih sisara. Naučnici su uspeli da odrede datum ovih događaja koji su od ključnog značaja i za nauku evolucije sisara i za naše živote, jer Y hromozom određuje da li smo rođeni kao dečak ili devojčica.

Muškarac ili žena? Muško ili žensko? Kod ljudi i drugih sisara, razlika između polova zavisi od jednog jedinog elementa genoma: Y hromozoma. On je prisutan samo kod muškaraca , gde su dva polna hromozoma X i Y, dok žene imaju dva X hromozoma. Dakle, hromozom Y odgovoran za sve morfološke i fiziološke razlike između muškaraca i žena.

140423151035 large Zanimljivosti: Muški geni stari 180 miliona godina

Ali to nije uvek bilo tako. U davna vremena, X i Y bili su identični, dok Y nije počeo da se razlikuje od X kod muškaraca. On se, zatim, postepeno toliko smanjio da danas sadrži svega 20 gena (dok X nosi više od hiljadu gena). Kada je Y potekao i koji geni su se održali? Odgovor je upravo pronašao tim Henrika Kesmana, vanrednog profesora švajcarskog Instituta za bioinformatiku, i njegovim saradnicima u Australiji. Oni su ustanovili da su se prvi polni geni pojavili kod sisara pre oko 180 miliona godina.

Una Hadži – Nikolić

Editors choice