Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Za sprečavanje neželjene trudnoće imamo dve mogućnosti:
– da sprečimo začeće
– da prekinemo neželjenu trudnoću.

Kako smo u 21. veku, ja imam duboko ubeđenje da će prekid neželjene trudnoće, abortus, kao višedecenijski metod planiranja porodice u Srbiji, u potpunosti zameniti, kao i svuda u svetu metod sprečavanja neželjene trudnoće.

Pod kontracepcijom podrazumevamo skup metoda, postupaka i sredstava kojima sprečavamo nastanak začeća odnosno neželjenu trudnoću.
Idealno kontraceptivno sredstvo treba da je neškodljivo, delotvorno, prihvatljivo, povratnog dejstva i jeftino.
Kontraceptive primenjuju uglavnom žene ,a za muškarce postoje kondomi, prekinut snošaj i sterilizacija.
Kontracepciju treba koristiti od početka seksualne aktivnosti pa do 6-12 meseci posle menopauze.

Postoje sledeće kontraceptivne metode:
1. Hormonska kontracepcija
2. Intrauterina kontracepcija
3. Mehanička i hemijska kontracepcija
4. Prirodne metode kontracepcije
5. Sterilizacija

Hormonska kontracepcija

Kombinovana oralna kontracepcija (KOK) sprečava ovulaciju, utiče na karakteristike materične sluzokože u smislu nemogućnosti da se implantira oplođena jajna ćelija, smanjuje viskoznost cervikalne sluzi i umanjuje pokretljivost jajovoda. Uz to ima niz dobrih efekata na organizam, jer obezbeđuje redovne menstruacije, koje nisu obilne ni bolne, utiče dobro na kožu i kosu. Smatra se da protektivno utiče na malignitete creva i jajnika, a ne utiče na malignitete dojke. Preporučuje se svim zdravim osobama, a kontraindikovana je kod teških kardiovaskularnih oboljenja, tromboflebitisa, malignih oboljenja i nekih hroničnih ili autoimunih bolesti. Na tržištu postoji više vrsta KOK kao Yasmin, Mercilon, Logest, Jeanine, Diane 35,za svakoga prema potrebama. Imaju najveći kontraceptivni učinak.
U hormonsku kontracepciju spadaju i svima poznate pilule za postkoitalnu kontracepciju, takozvana pilula dan posle – koja se koristi posle rizičnog odnosa, bilo da su u pitanju plodni dani ili da slučajno nije uspeo neki drugi vid kontracepcije.

128 Vrste kontraceptivne zaštite

Pre konačne odluke posavetuje se sa ginekologom, ali i sa partnerom

Intrauterina kontracepcija

Poznato je da strana tela u materici imaju antifertilitetni efekat. To su intrauterine ulošci (IUU), kod nas popularno nazvani “spiralama”. Deluju na nivou materice tako što ometaju biohemijsko sazrevanje endometrijuma i izazivaju enzimske promene u njemu, a ujedno deluju i spermatotoksično. Preporučuju se ženama koje su završile sa rađanjem ili imaju bar jedan porođaj. Aplikuju se kod prethodno pregledane i ispitane žene, idealno na kraju menstruacije (poslednji dan mensesa).
Na našem tržištu je IUS-INTRAUTERINI SISTEM –MIRENA koji sadrži hormon gestagen u sebi, tako da osim kontraceptivnog ima dobar učinak kod obilnih i iregularnih krvavljenja i drugih ginekoloških stanja.

Mehanička i hemijska kontracepcija

Upotrebom mehaničke kontracepcije sprečava se ulazak spermatozoida u cervikalni kanal materice. Tu spadaju kondomi, muški i ženski, ali nikada se ne koriste istovremeno.
Hemijska kontraceptivna sredstva deluju spermicidno i mehanički, jer se stavljaju u vaginu neposredno pre odnosa. U vidu su vaginalnih krema, tableta, pasta, želea, pena, ABF i C film, stavljaju se u vaginu određeno vreme pre odnosa i imaju različito vreme delovanja. Kod nas na tržištu su to Farmateks preparati.

Prirodne metode kontracepcije

Ove metode se zasnivaju na pretpostavci da do ovulacije dolazi samo jednom mesečno. Smatra se da žena koja ima ciklus od 28 dana, ima ovulaciju 14. dana ciklusa, najranije 2 dana pre ili 2 dana posle tog dana. Ako se uzme u obzir da su spermatozoidi najvitalniji 48 sati, a jajna ćelija živi 24 sata, fertilni period bi trajao od 10. Do 17. dana ciklusa. Najčešće primenjivan metod iz ove grupe je svakako prekinuti snošaj ili coitus interruptus, kada se odnos prekida pre ejakulacije odnosno ejakulacija se ne izvrši u vagini. Metoda je nesigurna budući da izvesna količina spermatozoida dospe u vaginu i pre ejakulacije.

Sterilizacija

Sterilizacija je operativni postupak kojim se muškarcu ili ženi definitivno oduzima reproduktivna sposobnost. U nekim zemljama zakonom i Ustavom je definisana kao metoda regulacije fertilnosti, a u nekim se radi iz medicinskih razloga. Takođe su precizirani uslovi za njeno izvršenje. Ona se može izvršiti razboritoj, zdravoj osobi, starijoj od 35 godina, a da zahvat ne ugrožava život. Kod žena operacija podrazumeva podvezivanje ili resekciju jajovoda, a kod muškaraca vazektomiju, resekciju semenovoda.

Posetite Clinicanovu, posetite naš Lifestyle vodič

Editors choice