Bolne bradavice mogu da zadese mnoge žene u različitim trenucima u životu, bez obzira na to u kojim su godinama. Možda imaju različite uzroke, kao što su pubertet, PMS, menstruacija, post-ovulacija, trudnoća, dojenje ili menopauza.

Iako bolne bradavice umeju da budu vrlo uobičajen problem i često ne bi trebalo da predstavljaju predmet brige, ponekad mogu da budu naznake nekih ozbiljnih zdavstvenih problema. Ako dođe do bilo kakvih promena na bradavicama, koje isprati duži i jači bol, možda i groznica, obavezno konsultujte lekara da vidite o čemu se radi.

Lista dole pokazuje neke od najčešćih razloga zbog kojih bradavice bole.

Razvitak grudi i pubertet

Razvitak grudi je jedan od prvih znakova puberteta, što je vreme rasta i velikih hormonskih promena u devojačkom telu. Žlezde u dojkama i masno tkivo počnu da rastu i bradavice počnu da se šire i natiču. Ove hormonske i fizičke promene mogu da izazovu tegobe, te bradavice mogu da postanu veoma osetljive i bolne. Kada dođe do prve menstruacije, bol može da se poveća.

Ovulacija

Ovulacija se često događa u sredini ženinog menstrualnog ciklusa, mada može da varira od žene do žene. Mnoge žene imaju problem sa natečenošću bradavica i bolom pre, tokom ili posle ovulacije, i to zbog povećanih nivoa estrogena i progesterona.

– Tokom ovulacije telo počinje da se priprema za trudnoću uvećavanjem žlezda koje proizvode mleko i ovo može da uzrokuje bol u bradavicama i natečenost, ali i osetljivost.

– Porast nivoa progesterone posle ovulacije izaziva zadržavanje vode u telu. Glavni razlog za ovo je da pripremi matericu za moguće začeće i trudnoću i da je učini spremnom da udomi plod (embrion). U ovom periodu materica postaje puna vode i grane. Nažalost, voda se zadržava i u tkivu dojki, što izaziva njihovo širenje i bol. Ovo je razlog zbog kog bradavice bole.

slika13 Šta znači kada vas bole bradavice?

Mnoge žene imaju problem sa natečenošću bradavica i bolom pre, tokom ili posle ovulacije

Comments