Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Karcinom grlića materice je najčešći karcinom genitalnog trakta žena.

Godišnje oboli oko 500000 žena,a umre preko 200000 žena.

Njegov razvoj je dugotrajan, meri se godinama, a prolazi kroz faze premalignih stadijuma koje označavamo kao cervikalne intraepitelijalne neoplazije (CIN I,II,III). To znači da se promene dešavaju unutar epitela grlića materice koje možemo otkriti na vreme i sprovesti minimalne terapijske postupke i time zaustaviti dalji napredak bolesti.

Danas se zna da je za nastanak karcinoma dominantno odgovoran HPV – humani papiloma virus-visoko rizični tipovi HPV. Ovih virusa ima preko 150 tipova,prenose se seksualnim putem pa je prva prevencija upotreba kondoma. Neki tipovi, kao 6 i 11, dovode do pojave polnih bradavica, a visoko rizični – maligni tipovi kao što su 16 i 18, dovode do pojave karcinoma.

126 Prevencija karcinoma grlića materice

Obavezni su redovni pregledi i kontrole

S obzirom da se maligni proces odvija kroz godine,kao i to da karcinom sam po sebi ne daje nikakve simptome,osim kada je već uznapredovao i teško izlečiv,redovnim godišnjim citološkim PAPANICOLAU testom i eventualno kolposkopskim pregledima možemo uočiti i najmanje promene u ćelijama na grliću i sprovesti adekvatan tretman. Bez obzira da li je nalaz bio dobar,svake godine se ide na ove preglede,jer se u periodu od godinu dana može javiti neka promena koja će biti otkrivena u sledećoj godišnjoj poseti.

Ako nalaz nije idealan (PAP- ASC-US,PAP-III,-IV) taj bris se ponavlja uz kolposkopiju,ako je potrebno leči vaginalna odnosno cervikalna infekcija. U slučaju lošeg ponovljenog nalaza preporučuje se biopsija – uzimanje isečka sa grlića materice na mestu sumnjive kolposkopske slike, pa se prema dobijenom histopatološkom nalazu određuje dalji tretman. Ako je nalaz dobar obavljaju se češće kolposkopske i PAP kontrole, uz eventualno HPV tipizaciju (utvrđivanje prisustva HPV virusa i određivanje tipa virusa-PCR metoda), koja će se ponavljati unutar dve godine na 6 meseci. Ukoliko nalaz nije dobar,primenjuje se neka od dijagnostičko – terapijskih procedura prema protokolima,kao što su plitke ili dublje LOOP ekscizije cerviksa odnosno konizacija.

Posetite Clinicanovu, posetite naš Lifestyle vodič

Editors choice