Razlika između praktikovanja nekog produhovljenog vežbanja, kao što je joga ili tai-či i dizanja tegova, odnosno vežbanja pod opterećenjem, jeste razlika između energija koje u nekom trenutku dominiraju.

Oblikovanje mišića svakako doprinosi oblikovanju figure,ali osim telesnog izgleda, menja se i dominantna energija. Ako aktivno vežbate u teretani i već primećujete kako vam iskaču mišići, obratite pažnju kad primetite kako ste mrtvi hladni nekoga isprozivali, ili kako ste poželeli da nekome slatko razbijete nos.

spinclass Porodica i društvo: Kome treba teretana?

Neke discipline donose energiju trajanja

Mišići znače snagu, a snaga znači telesni osećaj moći, sa dominantnom muškom, probojnom i eruptivnom energijom. U nekim periodima baš vam je takva energija potrebna, a u nekim drugim, više vam prija balans kroz opuštanje, istezanje i meditativno zadržavanje položaja.

Neke discipline donose energiju trajanja, a neke energiju delanja, tako da je verovatno idealno praktikovati obe vrste i biti u stanju da u sebi posegnete za onom energijom (stanjem, raspoloženjem) koja vam je potrebna.

Aleksina Đorđević

Comments