Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Pored svih saveta za zdrav život, poput zdrave ishrane, bavljenja fizičkom aktivnošću, izbegavanja cigareta i alkohola, možda bi trebalo dodati još jedan, a to je – oblačite se zdravije! Naime, sve više istraživanja se radi na ovu temu, a rezultati su svakako zabrinjavajući. Oni pokazuju da se hemikalije koriste u svim fazama pravljenja garderobe, počev od gajenja biljke od koje se tkanina pravi, preko tkanja, pletenja, čišćenja, bojenja.

Godinama smo učeni da je prijatnije oblačiti garderobu od prirodnih materijala, sa posebnim akcentom na pamuku, a da se sve što je sintetičko izbegava. Razlozi se, pre svega kriju u tome, da pamučna ili svilena garderoba propušta vlagu i dozvoljava koži da diše. Nasuprot njima sintetika može izazvati mnoge alergijske reakcije na koži.

garderoba1 Oblačite se zdravije

Ipak, većina nas nije ni znala da je pamuk biljka koja je najviše zavisna od hemikalija u toku uzgajanja. Zbog toga u poslednje vreme u mnogim radnjama vise posebne etikete na kojima je naznačeno da se radi o organskom pamuku. On nije tretiran pesticidima, pa je zato i sigurniji za oblačenje.

Još jedan iznenađujući podatak je da pobornici “zdravijeg odevanja” u poslednje vreme sve više predlažu konoplju, kao biljku za pravljenje garderobe. Iako se ona kroz istoriju koristila, u poslednje vreme je zapostavljeno njeno korišćenje, bar u te svrhe. U prilog njenom povratku u tekstilnu industriju, ide činjenica da konoplja može da se gaji bez pesticida, odeća od nje se ne gužva, a ima i antibakterijske i antigljivične osobine, tako da ne apsorbuje znoj.

Olivera Denčić

 

Editors choice