Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Evropa se svakodnevno suočava sa velikim brojem gojazne dece i adolescenata, čak 23% jedanaestogodišnjaka i 19% trinaestogodišnjaka pati od prekomerne telesne težine. Edukacija o ishrani i životnim navikama danas se više ne događa samo unutar porodice, već veliku ulogu imaju i obrazovne institucije, javni sektor, kao i prehrambena industrija. Kompanija Nestlé je još 2009. pokrenula globalnu inicijativu pod nazivom Zdrava deca (Healthy Kids), u okviru koje se u Srbiji sprovodi projekat ZdravoRastimo koji ove godine ulazi u petu sezonu. Projektom će u ovoj školskoj godini biti obuhvaćeno čak 4.500 sedmaka iz 54 osnovne škole širom Srbije.

Pored Srbije, projekat se sprovodi i regionalno, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a ukupan broj učenika iz celog regiona koja su bila uključena u proces edukacije o zdravoj ishrani od početka projekta do danas prelazi 30.000. Ovaj projekat je jedinstven zato što isključuje bilo kakvu promociju proizvoda kompanije Nestlé, i smatra se najobuhvatnijim projektom ovog tipa u regionu.

“Zajedno sa 300 partnera iz 80 zemalja širom sveta, Nestlé ulaže sve veće napore kako bi edukovao 7,5 miliona dece godišnje o ovoj važnoj temi. Naša dosadašnja iskustva pokazuju da postižemo sve bolje rezultate. Osim pozitivnih reakcija dece i njihovih roditelja, kao i zapažanja profesora fizičkog vaspitanja koji učestvuju u projektu, podaci o pomacima u edukaciji u svakoj novoj sezoni od 14% prosečno, najbolje govore o uspešnosti projekta. Kako bi uticaj na društvo bio još veći, ključno je zajedničko delovanje javnog i privatnog sektora, a sve s ciljem pružanja podrške roditeljima u vaspitanju zdravijih budućih generacija”, izjavila je Olivera Međugorac, direktorka komunikacija i marketinških servisa kompanije Nestlé Adriatic.

Edukacija o pravilnoj ishrani foto 1 Nestlé program učenja o pravilnoj ishrani

Imajući u vidu poslednje rezultate istraživanja stavova i navika u vezi sa ishranom i fizičkom aktivnoš

u koje se sprovodi u okviru projekta, postoje slične tendencije u ishrani u celom regionu. Različiti činioci utiču na gojaznost dece, ali se ipak najčešće kao „krivci“ ističu prekomeran unos hrane visoke kalorijske vrednosti i nedostatak fizičke aktivnosti.

Rezultati pokazuju da više od 80% učenika ima naviku da doručkuje svakog dana, ali pored toga i naviku preskakanja obroka. U Srbiji i Hrvatskoj svako treće dete nema 5 obroka dnevno, a u Bosni i Hercegovini svako četvrto. U proseku, 7% dece iz regiona nikada ne jede u školi, a nekoliko puta dnevno slatkiše konzumira gotovo 29% dece u Srbiji, 20% u Hrvatskoj i 9% dece u Bosni i Hercegovini.

Za vreme sprovođenja istraživanja 41% učenika iz Srbije, 24% iz BiH i 17% iz Hrvatske redovno se bavilo fizičkom aktivnošću barem sat vremena dnevno, što je veoma alarmantan podatak. Takođe, rezultati su pokazali kako prosečno 30% dece iz regiona svakodnevno sedi pred TV ekranom više od dva sata dnevno.

Projekat je osmišljen tako da učenici kroz četiri školska časa uče o osnovnim postavkama pravilne ishrane, planiranju ishrane, uticaju hrane i fizičke aktivnosti na telo, kao i o načinima na koje mogu poboljšati svoje navike u ishrani.

Zajedničko delovanje javnog i privatnog sektora nužno je kako bi se kroz edukaciju i promovisanje pravilne ishrane i fizičke aktivnosti sprečila gojaznost u najranijem dobu. U Srbiji, projekat se realizuje uz partnerstvo sa Savezom za školski sport Srbije i podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Editors choice