Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

2/3

Tvoja sumnja u to da li su pilule najbolji izbor za mladu majku ima prilično opravdanja – dokazano je da korišćenje tableta koje sadrže estrogen i progesteron u određenoj meri smanjuje količinu mleka kod oko 30% mladih majki. Osim na smanjenje proizvodnje mleka, pilule mogu uticati na povećanje rizika od tromboembolije, a i postoji i rizik da se hormoni putem mleka prenesu na dete. Dojilje, dakle, ne bi trebalo da koriste kombinovanu pilulu.

Ako ne dojiš, rizik ne postoji, a pilula postaje vrlo praktično sredstvo kontracepcije, jer je jednostavna za upotrebu i delotvorna je. Prednost se ipak daje niskodoziranim kontraceptivima. S obzirom na to da je trudnoća stanje u kome postoji povišeni rizik tromboze, s oralnom kontracepcijom ne bi trebalo da počneš pre nego što od porođaja prođe četiri nedelje.

Progesteronska mini pilula je međutim rešenje koje se preporučuje, jer ne utiče na dojenje. Ona, za razliku od kombinovane, sadrži samo progesteron, bez estrogena, pa se bez straha može koristiti i za vreme dojenja. Ona neće izmeniti kvalitet ni količinu mleka, niti će uticati na zdravlje bebe. Funkcioniše tako što sprečava zadebljanje zidova materice i povećava količinu sluzi između grlića i same materice pa spermatozoidi teže prodiru. Može se uzimati već 21 dan nakon porođaja, svaki dan u isto vreme i deluje odmah. S druge strane, ona ne reguliše menstruaciju (pa ona neće postati manje obilna, redovna ili manje bolna) jer sadrži mnogo manji nivo hormona.

Editors choice