Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Menopauza je jedno kulturno medicinsko ime, otmena dijagnoza za gubitak mogućnosti rađanja, usled starenja organizma.

Nikakva to pauza nije.

Menstruacija neće prestati, napraviti pauzu, pa se vratiti i podmladiti vas. Prosto će prestati. Vaše telo više se neće spremati da donosi život, nego da ga podnosi stareći i sasušujući se u pravcu smrti.

Pa, to je to. Ima li smisla strahovati?

Ako ste još uvek mladi, a sve su odluke pred vama, još i ne razmišljate o rađanju, a kamoli o gubitku mogućnosti rađanja, menstruacija vam samo donosi olakšanje što niste trudni, a ne olakšanje što menopauza još nije nastupila, razmišljajte o nepropuštanju prilika. O onome što želite da učinite i o rokovima koje ste za to sebi odredili.

Tačno je da ne treba da žurite, za majčinstvo ima vremena.

Do menopauze. Onda svodite račune i pitate se u šta ste uložili svoje vreme, kako to da je mladost već prošla i šta vam sad preostaje.

Naravno da treba da vodite aktivan, kvalitetan, ispunjen i lep život, vitalni sve do kraja, ali to ne možete početi tek u menopauzi. Život stalno treba da bude takav, a vi stalno treba da pratite njegove ritmove, periode i cikluse i da pronalazite bogatstvo u svakom od njih.

1086716296 1385356441 Ko se boji menopauze?

Možda će vam laknuti kad prestane menstruacija.

Više nećete strahovati da ćete zatrudneti. Možete da se seksate bez zaštite. Ukoliko se ne pojave problemi sa fiziologijom seksanja, kao što su suvoća vagine, smanjen libido ili prosto, nedostatak partnera.

Muškarca srednje godine zaskoče iz zasede, terajući ih da dokazuju sebi i svima da su još uvek mladi, sposobni, izdržljivi, poželjni, vredni ljubavi. Žene izgube menstruaciju – telo im jasno kaže na čemu su. Šta više ne mogu i ne treba da očekuju.

Nema radosti u završetku reproduktivnog doba. Ali ako ste celo to doba propustili ne ostvarivši majčinstvo, sada barem više ne morate ni da se pravite da želite dete. Vaša majka (ako je još živa) više ne očekuje unuče, a prijateljice vas odavno ništa ne pitaju.

Možete taj naboj, koji ste imali u odnosu na svoje neostvareno majčinstvo da otpustite i oslobodite tu energiju koja je suštinski stvaralačka, kreativna i pokretačka, pa da otkrijete nešto novo i ispunjavajuće, čime ćete se ubuduće strastveno baviti.

Ne mislim da treba da pronađete utehu. Ne postoji uteha, ako ste propustili svoj život. A ako ste ga živeli punim kapacitetom, onda vam nikakva uteha i nije potrebna. Jer ste se osposobili da u svakom životnom periodu pronađete ispunjenje, jer vam je jasno da ste prevalili već dobar deo svog puta, jer ste i dalje radoznali u odnosu na ono što vas još uvek čeka, što možete i želite.

Uostalom, kad nas hormoni ostave na miru, možda nam neke stvari postanu mnogo jasnije.

Ako do tada nismo, menopauza je pravi trenutak da postanemo filozofi.

Aleksina Đorđević

Editors choice