Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Akne su najčešće oboljenje kože koje pogađa oko 85 odsto tinejdžera i 20 odsto odraslih osoba. Javljaju se na koži lica, leđa i grudi, u zonama gde su najbrojnije i najgušće raspoređene lojne žlezde. Na leđima su uglavnom prisutne u obliku komedona (čepovi od loja i keratina u izvodnim kanalima lojnih žlezda) ili upaljenih papulo-pustula. U najtežim slučajevima nastaju duboki, tvrdi i bolni čvorovi, tzv. acne nodulocystica i acne conglobata – koje ostavljaju teške ožiljke.

Svi činioci koji izazivaju stvaranje akni na drugim delovima kože odgovorni su i za njihovo stvaranje na leđima. Akne nastaju u pubertetu pod uticajem androgena (muških polnih hormona) koji aktiviraju funkcionisanje lojnih žlezda. U njihovom razvoju značajna je i genetska predispozicija. Kod dečaka akne na leđima su češće i težeg su oblika. Po pravilu su udružene sa aknama na licu, dok se izolovana pojava akni na leđima retko sreće.

Faktori koji doprinose pogoršanju akni na leđima su:

– upotreba proizvoda za higijenu i negu kože na bazi ulja i komedogenih supstanci

– nasilno istiskivanje sadržaja iz upaljenih bubuljica

– nošenje odeće ili rančeva koji ne propuštaju vazduh i doprinose preteranom znojenju i iritaciji usled trenja

– često pranje i čišćenje agresivnim sapunima i drugim sredstvima, što dovodi do isušivanja kože i kompenzatornog pojačanog lučenja lojnih žlezda

sunčanje – posle početnog poboljšanja, redovno dolazi do pogoršanja, usled zadebljanja rožastog sloja pod uticajem UV zraka

visoka temperatura i vlažnost vazduha koje dovode do hiperhidratacije i bubrenja najpovršnijeg, rožastog sloja kože i zatvaranja pora, pa se loj teže eliminiše

– neki lekovi (anabolici, antiepileptici, vitamin B12, litijum i dr)

– napici i hrana bogata šećerom, kao i prekomerno unošenje mleka i mlečnih proizvoda

122 Kako lečiti akne na leđima

Lečenje akni na leđima sprovodi se zavisno od težine bolesti

Osim estetskog, za mnoge obolele akne su i veliki psihosocijalni problem. Stoga je veoma važno da se blagovremeno potraži pomoć dermatologa i sprovede individualno prilagođena terapija i tako izbegne stvaranje ožiljaka.

Lečenje akni na leđima sprovodi se zavisno od težine bolesti. Cilj je smanjiti lučenje lojnih žlezda, delovati keratolitički (pojačati ljuštenje i odstranjivanje mrtvih ćelija epiderma i tako sprečiti nastajanje komedona) i zaustaviti rast i razvoj bakterija koje nastanjuju lojne žlezde i pokreću upalni proces. Terapija se kod lakših oblika uvek započinje lokalnim sredstvima u vidu losiona, gelova, krema. Od lokalnih preparata najčešće se primenjuju benzoil peroksid, BHA i AHA kiseline (salicilna kiselina, glikolna i dr),antibiotici (klindamicin, eritromicin), azelaična kiselina, retinoidi (derivati vitamina A). Prema potrebi se mogu primenjivati i hemijski pilinzi. Hemijski pilinzi značajno doprinose uspešnom lečenju akni, kao i fleka i ožiljaka od akni – zahvaljujući svom keratolitičkom i protivupalnom dejstvu, inhibiciji stvaranja komedona i pojačanog lučenja lojnih žlezda.

Kod težih oblika akni, uz lokalnu, sprovodi se i sistemska terapija antibioticima (tetraciklin, doksiciklin, minociklin, eritromicin), antiandrogenima (ciproteron acetat, spironolakton), hormonima (oralni kontraceptivi) i retinoidima (izotretinoinnajefikasniji lek koji seprimenjuje kod teških oblika akni, kao i umerenih – koji nisu imali povoljan terapijski odgovor na primenu drugih lekova).

Tekst: Dr Dragana Kablar, specijalista dermatovenerolog, ordinacija “Dermanova“.

Editors choice