Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Sofisticirane i romantične: Najnovije svadbene kreacije Zaca Posena

Koncept negativnih kalorija temelji se na ideji da neke namirnice imaju manje kalorija nego što je telu potrebno da ih svari i metabolizira. Samim tim, njihovo konzumiranje je nešto kao vežbanje, jer trošite kalorije dok jedete.

Pošto postoji mnogo dijeta koje se baziraju na ovom konceptu, važno je znati više o njemu i razlikovati naučne činjenice od zabluda. Evo nekih:

Shvatanje kalorija

Govoreći o količini energije koja je potrebna da bi se proizvela toplota, reč kalorija koristi se u vezi sa hranom da bi označila koliko ćete uskladištene energije dobiti kad je pojedete. Ako se ta energija ne konzumira potpuno u telu, ona ili izlazi iz tela kroz sistem varenja ili ostaje kao naslaga masti.

Objašnjen termički efekat hrane

Pošto vaše telo nema direktan pristup energiji skladištenoj u hrani, ono sagoreva kalorije da bi hranu svarilo i iskoristilo energiju. Termički efekat hrane je obično povezan sa 5 do 10% energije uskladištene u onome što jedete. Ono što treba da znate o mitu negativnih kalorija jeste da termički efekat treba da bude preko 100% da bi reč “negativan” bila tačna.

Negativno kalorična hrana postoji… u teoriji

Iako hrana s negativnim kalorijama postoji, mi je još nismo pronašli. Kad je namirnica tako obeležena, pravo značenje je da ima malo kalorija. Ipak, kalorije koje preostanu pošto je telo svari i dalje su pozitivne.

Postoji li hrana sa 0 kalorija?

Nećete naći takvu hranu osim one proizvedene u laboratoriji. Jedini prirodni element bez kalorija je voda. Veštački zaslađivači dizajnirani su da nemaju kalorija, ali ako ne jedete tanjir veštačkih zaslađivača za ručak, znajte da svaka namirnica koja nije potpuno sintetička ima pozitivnih kalorija.

Hrana sa malo kalorija i dalje je dobra za mršavljenje

Mnoge namirnice su obeležene kao negativno kalorične, iako imaju malo kalorija. Najčešće se na listi takvih namirnica pojavljuju jabuke, špargla, cvekla, brokoli, kupus, karfiol, celer, krastavac, beli luk, grejpfrut, limun, zelena salata, luk i repa.

Dijete bazirane na negativnim kalorijama prave od vas budale

Jedna od najvažnijih stvari u vezi sa negativno kaloričnom hrane jeste da se čuvate dijeta koje koriste taj izraz. Čak i ako priznaju da se radi o hrani koja ipak ima malo kalorija cilj im je da potrošite novac na knjige koje nisu iskreno reklamirane.

embedded negative calorie foods myth Deset mitova o negativnim kalorijama

Nisu vam potrebne negativne kalorije već hrana koja ubrzava metabolizam

Kad pokušavate da smršate, trebalo bi da se fokusirate na hranu i vežbe koje ubrzavaju vaš metabolizam umesto da tražite negativno kaloričnu hranu koju možete jesti kad god hoćete. Voće i povrće je bogato vlaknima i poseduje malo kalorija, te je to vaša najbolja opcija što se tiče hrane koja ima pozitivan efekat na metabolizam, čak i ako je jedete u velikim količinama.

Pića sa 0 kalorija ipak imaju pozitivne kalorije

Svako piće koje se reklamira kao nekalorično ipak ima nešto kalorija u sebi. Pored toga, često nemaju nikakvu hranljivu vrednost. Ako tražite niskokaloričnu hranu i pića, voće i povrće su vam opet najbolji izbor i to ako ih jedete cele, ne samo sok koji manjka u vlaknima, a i dalje je pun šećera.

Coca-Cola i Nestle su pokušali da prodaju pića s negativnim kalorijama

Coca-Cola kompanija i Nestle morali su da plate kaznu od 650,000 dolara 2007. godine pošto su tuženi zbog tvrdnje da je njihovo piće na bazi zelenog čaja, Enviga, sagorevalo 33 kalorije više no što je sadržalo.

Jedina negativno kalorična “namirnica” je…

Ledena voda! Mada vam to ne znači mnogo, jer i kad biste pili jednu čašu dnevno godinu dana izgubili biste samo jedan kilogram.

Maja Bunčić

Editors choice