Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Kako su se upoznali

Princeza Ana (Princess Anne) – jedina ćerka Elizabete II (Elizabeth II) i princa Filipa (Prince Philip), vojvode od Edinburga – upoznali su se zahvaljujući zajednikoj ljubavi prema jahanju i svemu što je u vezi sa ovom veštinom. Mark Filips je bio priznati jahač na samom vrhu karijere. Osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine kao član britanskog trodnevnom tima. Ana je bila jednako jak konkurent u svojim jahačkim pohodima – sa svega 21 godinom osvojila je pojedinačnu titulu jahača na evropskom prventstvu i “BBC” ju je izglasao za Sportsku ličnost 1971. godine.

129 Venčanja koja se pamte: Princeza Ana i Mark Filips

Kraljevska romansa: par primećen zajedno, oktobra 1972. godine

Veridba

Ana je najavila veridbu sa Markom – tada poručnikom u Prvoj kraljičinoj gardi, 29. maja 1973. godine. Rečeno je da je princeza, koja je inače bila poznata po svojoj tajnovitosti, krila ovu radosnu vest punih šest nedelja pre nego što ju je podelila sa svetom. Mark ju je zaprosio prelepim prstenom od safira i dijamanata koji je dizajnirala kuća Gerard.

23 Venčanja koja se pamte: Princeza Ana i Mark Filips

Ana i Mark najavljuju verdibu 29. maja 1973. godine

Venčanje

U nešto kraćem vremenskom periodu od šest meseci, 14. novembra, srećni par je rekao sudbonosno “Da!” u Vestminster Ebiju (Westminster Abbey) – istorijskom oboležju Londona na kom su se pre 26 godina venčali njeni majka i otac.

Ceremoniju je gledalo oko 500 miliona gledalaca ispred malih ekrana, i to širom sveta! Na ulicama Londona, ljudi sa osmehom su stajali u redovima, čekajući da sa mladim parom podele radosni dan. Dan je proglašen državnim praznikom.

Ana je stigla u Vestminster Ebi u kočiji, u pratnji svog ponosnog oca, vojvode od Edinbuga.

Za deverušu je izabrala devetogodišnju Lejdi Armstrong Džouns (Lady Armstrong Jones), ćerku svoje strine, princeze Margarete (Princess Margaret). Njen najmlađi brat, devetogodišnji princ Edvard (Prince Edward) bio je u ulozi devera. Samo se jednom pre ovog braka dogodilo da član kraljevstva sklopi brak sa nekim “iz naroda”. Prvi takav brak bio je između kralja Džordža VI (King George VI) i Elizabete Bovis Lion. (Elizabeth Bowes Lyion), 1923. godine.

U skladu sa kraljevskom tradicijom, kraljica je ponudila Marku grofoviju, ali ju je odbio i time je svoju decu Petera (Peter) i Zaru (Zara) učinio prvim unučićima kraljevske porodice bez titule.

32 Venčanja koja se pamte: Princeza Ana i Mark Filips

Mlada i mladoženja odlaze iz Vestminster Ebija posle bračne ceremonije

Haljina

Dvadesettrogodišnja mlada je izgledala prelepo u haljini koja je oslikavala tradiciju oblačenja dinastije Tjudor (Tudor), te je bila obučena u svilenu, dugu haljinu sa visokim okovratnikom i dugim rukavima. Haljinu je specijalno za Anu dizajnirala krojačica Maurin Bejker (Maureen Baker) koja je pre toga trideset radila kao glavna dizajnerka za marku “Sjuzan Smol” (Susan Small), do tog momenta kada je obezbedila sebi zaradu godine! Dvadesetpetogodišnji poručnik Filips je bio u uniformi po njegovoj želji. Boja uniforme bila je u kombinaciji crvene i plave boje.

Prijem

Posle ceremonije venčanja, muž i žena su u kočiji, iz koje su mahali okupljenoj publici, otputovali nazad u Bakingamsku palatu. U skladu sa tradicijom kasnije su se pojavili na balkonu kraljevske rezidencije kako bi pozdravili dole okupljenu masu.

43 Venčanja koja se pamte: Princeza Ana i Mark Filips

Grupni portret porodica

Kasnije

Gotovo četiri godine posle svadbenog slavlja, Ana i Mark, koji sada žive u Gotkomb Parku, (Gotcombe Park), dobili su prvo dete kom su dali ime Peter Mark Endru Filips (Peter Mar Andrew Phillips). Ovaj lepi dečačić se rodio 15. novembra 1977. godine u bolnici Sv. Meri (St. Mary) u Padingtonu (Paddington) i bio je prvo unuče kraljici i princu Filipu.

Njegova mlađa sestra, Zara Ana Elizabta Filips (Zara Anne Elizabeth Phillips) je došla na svet u istoj bolnici posle četiri godine, 15. maja 1981. godine.

Na žalost, brak nije opstao. Godine 1989. par je najavio da želi da se rastane, što se i dogodilo 23. aprila 1992. godine.

Od tada pa nadalje, oboje su ponovo voleli, ali druge ljude. Princeza se udala za komandanta kraljevske mornarice, Timotija Lorensa (Timothy Laurence) 12. decembra 1992. godine. Trenutno borave zajedno u Gotkomb Parku.

Mark je oženio američku jahačicu Sendi Fluger (Sandy Pflueger), 1. februara 1997. godine. Dobili su kćerku Stefani (Stephanie) 2. oktobra 1997. godine. Godine 1985. dobili su još jednu kćerku, Felisiti (Felicity).

Ana i Mark su ostali u dobrim odnosima, i često su viđeni zajedno kako podržavaju svoju decu u različitim sportskim i drugim aktivnostima.

Tekst: Maja Luković

Editors choice