Vest o devojčicama koje se udaju sa 13-14 godina, odavno više nije iznenađenje kada dolazi iz Indije ili neke muslimanske zemlje. Međutim, kada stiže iz Norveške, deluje kao neistina.

Devojčica po imenu Tea, koja ima 12 godina, počela je sredinom septembra da piše na jednom blogu, kako će se udati za 25 godina starijeg čoveka. Ona je objasnila da ne zna zašto to mora da uradi, ali da joj je mama vrlo srećna zbog toga. Da apsurd bude veći, venčanje je bilo zakazano za 11. oktobar kada se obeležava Međunarodni dan devojčica.

thea wedding1 Upoznajte najmlađu norvešku mladu

Priča o njoj se kao virus proširila kroz javnostReakcije su, naravno bile burne, a hiljade ljudi je pokušalo da zaustavi i spreči tu svadbu. Mnogi su čak zvali policiju i socijalnu službu da reaguju. Neki su predlagali da što veći broj ljudi “virtualno” prisustvuje svadbi, tako što će na dogovoreni dan ostaviti komentar na blogu na kojem je i objavljena ova priča.

thea child bride and husban1 Upoznajte najmlađu norvešku mladu

Međutim, 11. oktobra na blogu je postavljena vest kako je svadba odložena, uz objašnjenje da nije ni trebala da se održi, već da je to bio deo kampanje protiv udaje malih devojčica. Nju je pokrenula nevladina organizacija Plan Norway imajući u vidu podatak da na svake dve sekunde, neka devojčica u svetu postane mlada, a da se dnevno preko 39 hiljada devojčica uda.

Olivera Denčić

Comments