Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Postoji nešto mistično i romantično u vezi sa Azijom… Zanimljiv Daleki istok. Kada su u pitanju venčanja, Azija vam nudi čitav spektar najraznovrsnijih običaja i tradicije svojstvenih samo njima.

U Zemlji izlazećeg sunca

U Japanu, ljubičasta je boja ljubavi, pa je mlada obavezna da na dan svog venčanja nosi bogato vezeni kimono prekriven ljubičastim cvetovima irisa. Venčanja su tradicionalna, Šinoto, u kom se prizivaju duhovi prirode kako bi blagoslovili par ili mogu biti budističke ceremonije u toku kojih se sve vreme prepliću perle simbolički predstavljajući spajanje dve porodice u jednu.

Neobican obicaj Tradicija i običaji u Aziji

Zanimljivi običaji u Aziji

Zmaj i feniks

Kineska tradicija smatra da je pečeno prase, koje mladoženjina porodica daje porodici mlade, prikladan dar. Tradicionalna venčanica u Kini je jarko crvene boje, koja simbolizuje sreću za budući par. Kineska svadbena haljina je ukrašena raskošnim zlatnim feniksima, hrizantemama i božurima, simbolima bogatva i sreće. Mladoženja nosi svileni kaput preko mantije na kom je izvezen zmaj. Uz njihova venčanja mogu se čuti glasne petarde za koje se veruje da teraju zle duhove.

Prijem koji traje, i traje, i traje…

U Indoneziji je sasvim uobičajno da je pozvano i do 1000 gostiju, a mlada i mladoženja su u obavezi da pozdrave svakog gosta zasebno! Tek tada ceremonija može da počne.

Neka sreća uvek bude sa vama

U Koreji se večera, pred dan venčanja, poznata kao Kung-Hap, sastoji delom iz proricanja sudbine predstojaćem paru i uvid da li će par živeti u harmoniji i zajedništvu. Harmonija je za njih vrlo važna, jer sami pokloni za venčanje košta ju do 40 000 dolara.

Trodnevno venčanje

Prema Filipinskim običajima, mladoženja ima obavezu da baci koplje po određenim koracima sa stepenica ispred mladinog doma. Ovaj dramatični običaj je bio obaveštenje da je mlada zauzeta. Danas, ova tradicija je zamenjena zlatnim prstenom. Filipinska venčanja su trajala po tri dana, gde se treći dan pred sveštenikom proglašavaju venčanim.

Putovanje života počinje mlekom i vodom

U Indiji i ostalim zemljama sa Hindu kulturom, smatraju da je baksuz da se mlada i mladoženja viđaju nekoliko dana pre venčanja. Kao deo ceremonije, porodice mlade paru peru noge mlekom i vodom kao simbol pročišćenja. Parovi u rukama drže zrnevlje pirinča, ovasa kao i  zeleno lišće, koje označava bogatstvo, dobro zdravlje i sreću.

Mnoge kulture i mnoge tradicije, a sve sa jednim ciljem – da ujedine dve duše u jednu.

Tekst: Sanja Martinov

Editors choice