Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Afrika je jedan od najraznovrsnijih kontinenata kada pričamo o kulturi i religiji, a to doprinosi najrazličitijim običajima i šarenim venčanjima. Jedna od glavnih odlika venčanja u Africi je pridodavanje ogromnog značaja porodici. Afrička venčanja su, najviše od svega, spajanja dva naroda u jednu porodicu, kombinovanje dveju porodica ili čak i mešanje dva plemena. Koncept porodice je jedna od ideja za objedinjavanje Afričkog kontinenta. Postoji više od hiljadu kultura i svaka je priča za sebe sa običajima i tradicijom koja vuče poreklo od davnina. Takođe, sastoji se i iz različitih religija. Dobar deo Afrike, pa i sama severna Afrika, pod jakim je uticajem muslimanskih običaja, a dalje prema jugu spoznaje se više hrišćanska, hinduistička pa čak i jevrejska tradicija.

U mnogim mestima Afrike, žene su obučene još od malih nogu da budu dobre supruge. One imaju čak i tajne kodove i jezike koje razumeju samo udate žene koje njihovi muževi ne razumeju.

U zavisnosti o kom delu govorimo, venčanja mogu biti najraznovrsnija, od onih koja su izuzetno komplikovana pa do onih koja traju i po nekoliko dana. Zbog dugačkih i složenih obreda, često se spaja više porodica, pa se ceremonije održavaju u isto vreme.

U Sudanu i drugim mestima duž obale Nila, mladoženja mladu kupuje kroz stoku i ovce, kao nadoknada za gubitak radne snage koju je predstavljala žena. Ona može koštati i do 30 i 40 grla stoke! Često je vrlo teško platiti ženu tako da porodici još uvek ostaje stoka za svoje potrebe.

Africko vencanje Tradicija i običaji u Africi

Venčanje u Africi

U Somaliji je dozvoljeno imati čak i četiri žene! Naravno, ako je čovek u mogućnosti da ih sve izdržava i kod njih nije ništa neobično da žena bude verena pre nego što se čak i rodila. Svetle, svečane boje, muzika i ples su ono što je svojstveno svakom venčanju ovog kontinenta. Zajedničko svim venčanjima je koncept prelaza iz detinjstva u odraslo doba, gde se podstiču venčanja u dobu od 13 do 15 godina, čim se dostigne fizička zrelost.

Razvodi u Afričkim brakovima su retki, a problemi u braku su često predstavljani pred porodicama u nadi da će se pronaći odgovarajuće rešenje. Često čak i čitava sela učestvuju u rešavanju problema kako bi se spasio brak.

Brak je svetinja u celom svetu, a ljudi Afrike to shvataju prilično bukvalno bez obzira na to koja je kultura upitanju, kao i razlika u verskim uverenjima. Zapravo, mnoge kulture imaju čak i pisana pravila koja su tu da podsete na to da se individue u braku moraju jednačiti u cilju da bi brak uspeo.

Tekst: Sanja Martinov

Editors choice