Tradicija Bliskog istoka se sastoji od najstarijih običaja, pa je malo neobično što se oni i dan danas prosleđuju na isti način. Imajući u vidu da su narodi i religije različiti u pojedinim zemljama Bliskog istoka, tako su i običaji i tradicije. Očigledno je da imaju ukusa i da prožimaju sve religije.

Na Bliskom istoku je uobičajno da se priređuje po čak pet zabava pre one glavne. Prva u nizu je zabava koju priređuju u ime veridbe. Priređuju je tako što obe strane pozivaju svoju porodicu i svoje prijatelje i čitava zabava je propraćena plesom, muzikom i može se naći izuzetno ukusna hrana. Zabava traje do sitnih sati, a mlada često promeni haljine i do pet puta.

Potpisi su novi razlog za slavlje, pa se pridružite na zabavi broj dva! Ona se održava kada mlada i mladoženja potpišu bračni ugovor. Porodica i prijatelji su ponovo pozvani da se pridruže na zabavi punoj pozitivnih misli, dobre muzike, veselog plesa i odlične hrane. Ponovo, uobičajno je da se mlada presvuče i do pet puta.

Hena-zabava je ona koja se priređuje u nameri da otera zle duhove i osigura sreću budućem paru. Reč “hena” vam može zvučiti poznato, to je boja koja se pravi namenski za tetovaže koje će se nalaziti na nogama i rukama mlade koje je štite posebno od zlih duhova. Ovo je takođe zabava na kojoj se odvija brušenje. Mlada i mladoženja sede, dok nekoliko devojaka sa belim kapama ili krpama iznad njih mrve grudvice šećera, kao još jedan ritual teranja zlih duhova. Za mladu je tradicionalno da na ovaj dan nosi zelenu haljinu, a ova zabava se nastavlja čak do jutra na dan venčanja.

Posle venčanja, na kom mlada i mladoženja razmenjuju burme, za šta se inače i smatra da je poteklo sa Bliskog istoka, sledi najveća od svih zabava. Naravno, kao i sve ostale, propraćena je muzikom, ovaj put malo tradicionalnijom, plesom, dobrom hranom i željama za dug brak. Ovde svaki gost dobija po pet badema koji simbolizuju pet želja: zdravlje, sreća, bogatsvo, dugovečnost i plodnost.

Zaveti na bliskom istoku Tradicija i običaji na Bliskom istoku

Zabava može da počne!

Stigli smo i do poslednje zabave! Ona se održava u kući mlade, sedam dana posle venčanja. Nju priređuje majka mlade i prisustvuju samo žene. Gosti donose darove, a mladina majka njoj daruje zlato i dijamante.

Dok su ovi običaji, ili bar njihove varijacije, prisutni širom Bliskog istoka, oni nisu ni na koji način univerzalni. Bliski istok je satkan od različitih kultura, a svaka kultura ima sebi svojstvene, bogate tradicije i običaje. Ali postoji jedno što je zajedničko svima, a to je osećaj radosti i zadovoljstva koje prožima mladi par.

Tekst: Sanja Martinov

Comments