Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Tradicija se u proteklih par vekova mnogo primenila u većini Baltičkih zemalja. Na primer, u 16. veku je minimalna starost bila 14 godina za dečake, a 13 za devojčice, dok je sada, za brak bez saglasnosti roditelja, granica od 18 godina, pa do 21 u zavisnosti od zemlje do zemlje.

Danas se mladi parovi često opredeljuju za britanski stil svadbe, ili američki, dok su u seoskim predelima još uvek zastupljene tradicija i običaji. U svim predelima je neophodan očev blagoslov pre nego što mladić zaprosi devojku. Mladići, recimo, često šalju svoje prijatelje u izvidnicu da li bi mlada pristala kada bi je zaprosili. Ako se utvrdi da bi mlada pristala, mladić odlazi kod njenog oca da zatraži njenu ruku, a tek kada otac da blagoslov, venčanje je ugovoreno. Onaj par koji se venča sa blagoslovom, ne očekuje nikakav miraz, nikakvo nasledstvo i nikakvu pomoć od porodice mlade.

Baltičko venčanje Tradicija i običaji na Baltiku

Baltičko venčanje

Jedan od najvažnijih delova veridbe je razmena prstena i svilene marame. U nekim delovima Baltika je ovo preduslov za venčanje i bez toga se ne može odviti. Kada je devojka pristala na veridbu, ona se objavljuje u lokalnoj crkvi gde će se venčanje održati, od strane sveštenika, pred porodicom i prijateljima. Period u kom je par veren, na Baltiku traje šest meseci.

Buduća mlada često provede po nedelju dana u kući mladoženje, gde pokazuje svoje sposobnosti koje se tiču kuvanja, spremanja i drugih kućnih poslova kako bi njegova majka uvidela da li je ona dovoljno dobra domaćica i buduća supruga za njenog sina.

Pre stotinak godina, bilo je uobičajno da mlada nosi crnu venčanicu, dok danas nose belu haljinu i veo, često sa srebrnom krunom. Za mladi par je uobičajno da sede tokom ceremonije, dok deveruše stoje kraj njih. Na kraju venčanja sledi razmena prstena i tradicionalni poljubac u toku kog se veruje, da par razmenjuje delove svoje duše.

Sad je vreme za zabavu! Kao i na svim venčanjima, prisutno je mnogo muzike, plesa i zdravica za sada već oformljeni par. Slavlje traje i do osam sati! Započinje tradicionalnim plesom mlade i mladoženje, a zatim svaki neoženjeni muškarac koji prisustvuje svadbi igra sa mladom. Često se taj ples plaća, a dobijen novac se koristi u svrhu medenog meseca. Drugog dana nakon venčanja je uobičajno da u mladinom krilu sedi dete, i bilo bi joj rečeno da jednog dana ima svoje.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, običaji su prilično zamrli  i mladi parovi su se opredeljivali za skromna venčanja bez mnogo galame, dok se sad polako, ali sigurno vraćaju starim običajima. Postoji mnogo nagađanja zbog čega, a oko jednog su se svi složili: radi oživljavanja romantike.

Tekst: Sanja Martinov

Editors choice