Bacanje podvezice

Nekada u manje civilizovanim vremenima, prvo jutro nakon venčanja važni članovi porodice su upadali u sobu mladenaca i proveravali mladine rukavice i čarape, kako bi se uverili da je brak konzumiran. U novije vreme ovaj običaj je postao neprihvatljiv, pa je prešao u novi oblik. Naime, mladoženja sada skida podvezicu sa mladine butine i baca je u gomilu. Verovatno time simbolično stavlja do znanja da će brak “biti konzumiran”!

Medeni mesec

Nekad davno mladi se nisu uvek venčavali svojom voljom, tako da su mladoženje morale da otmu svoje mlade i nestanu sa njima. Kako su ljudi počeli da se venčavaju svojom voljom, smatrali su da je ovaj običaj zabavan, tako da su se odmah nakon venčanja povlačili u posebne prostorije i pili medeno vino, koje su im dostavljali rođaci. Na taj način su provodili 30 dana, tako da je zahvaljujući tome ovaj običaj nazvan medeni mesec.

konzerve1 Svadbeni običaji koje smo gledali u filmovima

Konzerve na braniku

Početkom 20.-og veka, kada bi se venčanje završilo i mladenci se vratili kući, njihovi prijatelji su dolazili ispod prozora i pravili buku, kao pozdrav mladi i mladoženji. Oni su onda morali da izađu napolje i nahrane galamdžije, da bi oni otišli kući. Iz tog običaja je nastalo i vezivanje konzervi za branike, kao simbol pomenutog rituala.

Olivera Denčić

Comments