Džulija Roberts nas je u filmu “Odbegla mlada” navela da pomislimo da ima i onih nevesti koje beže sa svojih venčanja. Ipak, mi se nećemo baviti njima, već onima koje su ostale ispred oltara i sačekale da im odabranik stavi burmu na prst. Međutim, složićete se da nisu sve mlade po istom kalupu, naročito ako uzmemo u obzir i pripreme za venčanje, a ne samo izgled. Stereotipne ili ne, ovo su neki od tipova mlada na čijoj ste svadbi verovatno bili.

Romantična princeza

Ova je mlada porasla gledajući Diznijeve princeze i zamišljajući sebe u jednoj od onih raskošnih balskih haljina. Naravno da je onda jednu tako bogatu venčanicu, sa dugačkim šlepom, odabrala za sebe. Da se ne bi vukla po podu, pomažu joj dečica iz familije, koja su takođe prikladno obučena, devojčice u male venčanice, a dečaci u satenska odela. Pepeljuginu kočiju danas zamenjuje dugačka bela limuzina, koja može da obezbedi ovoj mladi što glamurozniji izlazak iz nje. Taj dan je već mnogo puta “prevrtela” u svojoj glavi, tako da je svaki detalj unapred isplaniran. Ona svima stavlja do znanja da je jedino ona u centru pažnje i da u skladu sa tim, sve treba da bude podređeno njoj. O troškovima ne želi ni da raspravlja, jer je vredna svake pare! Pitanje je samo gde je u celoj priči mladoženja, mora za nekog da se uda, jel’ da?

Mlada “drama queen”

Ona hoće sve i to odmah! Nema obzira ni prema kome u svom okruženju. Spremna je u svakom trenutku da se izviče na mamu, sestru, kao i sve druge koji joj pomažu u organizaciji venčanja. Frizerka i šminkerka od nje doživljavaju nervne slomove! Ako joj venčanica ne stoji baš onako kako je ona zamislila vrišti, plače i u svemu tome ne pošteđuje ni svog mladoženju. A on se jadan, u toj situaciji pita: “Što mi je ovo trebalo?”

anti mlada1 Od romantične princeze do anti mlade

Anti-mlada

Anti-mlada mrzi sve što je tipično u vezi venčanja. Svoj “veliki dan“(ovaj termin takođe mrzi) želi da provede izvan šablona i da bude jedinstvena u svakom smislu. Njena venčanica sigurno neće biti bela, čak ni šampanj boje. A možda je čak neće ni nositi! Verovatno se uopšte neće odlučiti za haljinu, nego pre za pantalone, a ako je i obuče ni jednim koncem neće podsećati na svadbenu. Svoje svadbeno veselje ova mlada će zvati žurka, a čik da joj neko spomene orkestar za svadbe i narodnjake!

Tradicionalna mlada

Ova mlada poštuje tradiciju, pa će zbog toga pristati na sve svadbene običaje, smislene i besmislene. Daće prednost svedenoj venčanici, a neka od njih će čak pristati i da u jednom delu svadbe obuče narodnu nošnju! Neće je biti sramota da baca sito preko mladoženjinog krova, čak i ako je reč o višespratnici, kao ni da podiže muško dete, koliko god ono bilo teško. Poštovanje starog kumstva za nju je nešto što se podrazumeva, tako da joj neće biti problem što su joj kumovi ljudi koje je možda srela jednom u životu…ili nijednom.

Prirodna mlada

Kao član pokreta za očuvanje životne sredine, ova mlada će želeti da joj sve na venčanju bude prirodno. Venčanica će biti od prirodnih tkanina, a nije isključeno da će se koristiti pribor od recikliranog materijala. Svadba će sigurno biti organizovana negde napolju, jer nju ne zanimaju skupi restorani. Glavu ove mlade krasi venčić od prirodnog cveća ili samo jedan cvet, jer ona brine o prirodi. Posluženje na ovom venčanju bi moglo da bude vegetarijansko, a alkohol bi se služio u ograničenim količinama.

Olivera Denčić

Comments