Poslužite se maštom za što zabavniju kupovinu mlade – možete napraviti vreće sa oznakom dolara, kao u fimovima u kojima pljačkaju banke (stavite u njih nešto teško i zveckavo), lažne zlatne poluge (od kartona i “zlatnog” papira), ili “topke” papira na kome je sa jedne strane odštampana slika krupne novčanice. Budite kreativni i priredite svima nezaboravnu zabavu.

U igru spada i nastup devera koji kupuje mladu i on može da počne u stilu “čuli smo da ovde živi Pepeljuga i da bi se udala za princa, pa smo doneli evo ovu cipelu (uzmite neku staru patiku, ili čizmu) da vidimo da li je to ta, jer naš princ zaslužuje onu pravu”. Ili, “rekoše nam da je ovde neka cura koju niko neće, jer nije baš mnogo vredna, a ima nezgodan karakter, pa smo voljni da je uzmemo, ako nam platite”.

Iz ovakvih scenarija može da nastane urnebesna zabava, a to je i najvažnije kod kupovine mlade. Cilj je da se svi uključe, da ne prepuste mladu tako lako, da se cenkaju na duhovit način i da se pritom svi dobro provedu – a da se niko ne uvredi.

Ovaj običaj potiče iz davnina kada se mlada zaista otkupljivala velikim svotama novca, zlatom i dukatima, kao neka nadoknada roditeljima što gube pomoć i podršku vredne ćerke i za ono što su uložili u miraz, ali je običaj ukinut kada je knez Aleksandar Karađorđević izdao proglas da je to običaj koji nije primeren ljudskom dostojanstvu. Običaj se zadržao simbolično i od tad se sprovodi samo zbog zabave i smeha.

Izvor fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments