Kada ste trudni, naravno da je izvesno da se vaše telo menja pa i sam način života, Kada očekujete bebu nema sumnje da se svakodnevno pitate da li će vaš život morati drastično i iz korena da se promeni budući da sada živite za dvoje. Sigurno počinjete da se bojite da li neke vaše svakodnevne navike mogu da naškode vama i bebi kao na primer da li je topla kupka nakon vežbanja preporučljiva, da li smete da čistite stan ili kuću sredstvima za dezinfikaciju, da li pušiti u dnevnoj sobi ili pak da li je dozvoljeno podgrejati ručak u mikrotalasnoj? U nekim slučajkevima odgovor je bez ikakve sumnje odričan, ali mnogo toga moći ćete i dalje da radite kao i obično, uz izvesne mere opreza. Pa drage mame, evo šta vam u trudnoći može zadavati brigu.

Sport i vežbanje

U većini slučajeva trudnoća ne podrazumeva odricanje od sportskih aktivnosti, ali je umerenost u ovom periodu svakako potrebna. Većina lekara podstiče trudnice da se bave sportom ako trudnoća normalno napreduje i naravno sve dok ta aktivnost budućoj mami prija.

Kofein

Nema potrebe da se u potpunosti odreknete kafe, mada bi bilo poželjno da smanjite dnevne doze. Istraživanja su pokazala da oko 200 mg kofeina dnevno predstavlja bezbolnu količinu za vreme trudnoće. U zavisnosti od toga kakvu kafu pijete, crnu ili kafu sa mnogo mleka, to bi značilo da bi trebalo piti do dve šoljice dnevno. Dakle, ako pijete male ali umerene količine kafe ne morate da menjate navike, ali treba svakako da ih preispitate ako pijete pet do šest šolja dnevno.

trudnica Šta vam sve može zadavati BRIGU u trudnoći
Comments