Nežna bebina koža zahteva pažljivu negu i zaštitu, jer je osetljivija i tanja nego kod odraslih.

Kod beba starosti do 12 meseci trebalo bi izbegavati boravak na suncu, jer i samo nekoliko minuta može ozbiljno da ošteti njihovu kožu. Ako je dete starije, može da se igra na suncu, ali uz obaveznu opremu: šešir,naočare, majica i krema sa visokim faktorom.

Najefikasnija zaštita je nanošenje zaštitnih krema za bebe sa visokim faktorom i unos dovoljnih količina sveže tečnosti na svakih 20 do 30 minuta, kao i igranje na mestima koja nisu direktno izložena suncu.

125 Kako da zaštitim svoju bebu od sunca?

Učinite sve da vaša beba bude bezbedna

Kada bi trebalo da izbegavamo sunčane zrake?

Trebalo bi izbegavati odlaske na plažu u najtoplijem periodu od 11 – 17 sati.
Trebalo bi izbegavati odlaske na plažu u najtoplijem periodu od 11 – 17 sati. Najbolje bi bilo da nađete prirodnu hladovinu, jer i sunce skriveno oblacima ili indirektna toplota može da naškodi maloj bebi…

Kako da znam koje su dobre naočare za sunce?

Bebe i mlađa deca su najosetljivija na UV oštećenja, zato moraju nositi kvalitetne sunčane naočare i šešir sa obodom. Za optimalnu zaštitu, potražite stakla koja blokiraju 99 do 100 % ultravioletnih zraka.

Kako da izaberem najbolju zaštitnu kremu za moju bebu?

Kada su u pitanju deca do godinu dana, trebalo bi izbegavati kreme za sunčanje sa hemijskim filterima, koji njihovoj nežnoj koži ne pogoduju i treba se oslanjati samo na preparate sa mehaničkim zaštitnicima. Dakle, treba kupiti zaštitnu kremu za bebe sa visokim faktorom – oko 50 i bebi zaštitnu kremu za lice, takođe sa visokim faktorom.

Kako da se bebina koža navikne na sunce?

Početno izlaganje suncu ne treba da bude duže od nekoliko minuta.
Petnaest minuta pre izlaska na sunce premažite zaštitnom kremom sve delove tela koji nisu pokriveni odećom. Pazite da kremu ne mažete bebi na usta, oči ili na očne kapke.
Početno izlaganje suncu ne treba da bude duže od nekoliko minuta, a onda se može postepeno produžavati po dva minuta dnevno do ukupno dvadeset minuta. Vodootpornom zaštitnom kremom namažite celo telo mališana koji se rashlađuje u plićaku. Posle igre u vodi sledi brisanje peškirom, pa opet mazanje zaštitnom kremom.

VAŽNO: Ukoliko dete uzima neke lekove, proverite da li izazivaju preteranu osetljivost na sunčevoj svetlosti pre nego što mu dopustite da izađe na sunce.

214 Kako da zaštitim svoju bebu od sunca?

Obavezno obucite bebu

Da li važi pravilo da preplanulu kožu ne treba zaštititi od sunca?

Ne postoji bezbedna preplanulost, bez obzira na to koliko se postupno sunčate vi i vaša beba. Već preplanula koža nije zaštita od daljih oštećenja. Dete može dobiti opekotine i od sunca usred zime.
Ukoliko beba i pored ovih mera izgori dajte joj više tečnosti da ne bi došlo do dehidracije i namažite je kremama koje se koriste nakon sunčanja. Ukoliko se pojave plikovi, odvedite je lekaru.

Šta je sunčani udar?

Sunčanica je veoma ozbiljna i nastaje kada se glava duže direktno izlaže suncu. Počinje glavoboljom, zatim se javlja mučnina i nagon za povraćanjem, a može doći i do gubitka svesti. Ako primetite neki od ovih simptoma rashladite bebu, dajte joj tečnosti i odvedite je kod lekara.

Kako ublažiti opekotine od sunca?

Opekotine od sunca hlade se oblozima od hladne vode, tri do četiri puta dnevno.
Opekotine od sunca hlade se oblogama od hladne vode, tri do četiri puta dnevno, dok crvenilo ne umine. Možete ih mazati hidratantnom kremom ili gelom od aloe, dok teže opekotine treba da pogleda lekar i prepiše terapiju.

Posetite Clinicanovu, posetite naš Lifestyle vodič

Comments