Roditelji su konstantno u svađi sa vremenom. Toliko tga treba obaviti, a kako kada deca konstantno nešto traže, zapitkuju, plaču? Naročito još ako imate decu različitog uzrasta. Kako da vodite računa o tome da li je vaš školarac napisao domaći i da li se pripremio za sutrašnji test dok vam drugo dete koje je još beba plače i muče ga grčevi?

A gde je u toj celoj priči sređivanje kuće, a gde vaš suprug, a gde je u bar malo vremena koje možete da odvojite samo za sebe?

Fizički i emocionalno ste potpuno iscrpljeni. Vreme je da promenite svoje liste prioriteta i malo reorganizujete svoje vreme.

Gde roditelji greše  Gde roditelji greše

Roditelji moraju momentalno da sve objasne

Ne morate da date odgovor na baš svako pitanje koje vam dete u toku dana posavi, to je besmisleno i zamarajuće, a i deca su takva, ukoliko mu odgovarate na sto glupih pitanja, ona će od toga napraviti svojevrsnu igru. Vremenom, vi ćete izgubiti živce, a ono se i dalje neće umoriti od zapitkivanja. Tek od sedme godine dete može da logički povezuje stvari i da zaista razume vaša duga objašnjenja i elaboracije koje vi već pokušavate da mu utuvite u glavu od treće godine. Opustite se i pošaljite ga da nađe drugu igračku.

Kazne i povišen ton

Većina roditelja misli da će kenjkanje, durenje ili svađu rešiti tako što će vikati na dete i kažnjavati ga, ali to je tako zamarajuće. Razmislite o humoru! Ukoliko budete na dečje provokacije i gluposti umesto nervozom reagovali sarkastičnim komentarima i humorom uopšte, rasprava neće potrajati. Na kraju će dete odustati ili i samo početi da se smeje. Ako niste pristalica humora, onda probajte sa ćutanjem i pretećim pogledom. To je jedan od najdelotvornijih načina jer mu tako pokazujete da ga vidite, da ga čujete, ali da birate da ne reagujete, što znači da on treba da se zapita o svojim postupcima i uči iz njih.

Dete zna da ga volite

Dete ne zna da ga volite ukoliko mu to ne govorite i to često! Ukoliko mu se obraćate samo kada nešto zabrlja ili mu ukazujete samo na ono što ne valja, dete će se pitati da li ga i dalje volite. Kažite mu to što češće.

Šabloni i rutine su loša stvar

Mnogi roditelji misle da ukoliko rade stvari po nekom šablonu ukidaju detetovu slobodu. To uopšte ne mora da bude loša stvar, jer ukoliko postoji neka rutina u vašem životu, dete će se lakše naučiti redu. Znae kad na šta mora da računa i onda se neće ni opirati. Recimo, kada je spavanje u pitanju -ako zna da svaki dan  mora da legne u određeno vreme, neće biti nepotrebne svađe koja vam crpi svu energiju.

Lenka Gatić

Comments