Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Često mi dođu devojke u ordinaciju i žale se da im je izostala menstruacija i da imaju bolove u maloj karlici kao kad treba da dobiju menses ili imaju uz to i učestano mokrenje. Ubeđene su da imaju upalu jajnika ili mokraćnih kanala, a ispostavi se da je u pitanju trudnoća. Jednom mi je došla devojka koja se žalila da ima tumor u stomaku, a bila je u odmakloj trudnoći. Nije mogla da veruje, jer nije imala nikakvih drugih simptoma, a od prve menstruacije je imala neredovne cikluse koji su trajali i po šest meseci, pa joj nije bilo ništa neobično što mesecima nema menstruaciju.
Ne razumem zašto ne pomislite da možete ostati u drugom stanju kada već imate seksualne odnose. Bez obzira na to da li su vam ciklusi na 28 dana ili su potpuno neuredni, po nekoliko njih godišnje. To je logična i realna posledica seksualne aktivnosti, zar ne? I jedan jedini seksualni odnos može dati trudnoću.

U trudnoći se kod žene javljaju promene u organizmu zbog čega se trudnoća i zove drugo stanje. Ali, može da se desi da u ranoj trudnoći izostanu bilo kakvi simptomi, ili su tako diskretni da ih i ne primetite. Zato, svaki izostanak mensesa ili menses koji po bilo čemu izgleda drugačije, po svom trajanju – kraće traje, ili po količini – oskudno krvavljenje, treba da vas navede da se obratite ginekologu.

Dijagnoza trudnoće se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka i objektivnog pregleda.

215 Dijagnoza trudnoće

Ukoliko imate bilo kakav problem, posetite svog ginekologa

Anamneza – podaci koje uzimamo od žene se odnose na datum prvog dana poslednje redovne menstruacije, kakvi su menstrualni ciklusi, da li je do tada bilo trudnoća, pobačaja i porođaja, da li boluje od nekih bolesti i da li ima značajnih bolesti u njenoj porodici. Ako je bilo ranije trudnoća, pitamo za njihov tok i ishod, a ukoliko je bilo težih operacija i bolesti, pitamo da li su praćene i kakav je bio ishod i da li žena uzima adekvatnu terapiju za osnovnu bolest. Promene koje se dešavaju u organizmu trudnice zovu se znaci trudnoće.

Naravno, kako u kliničkoj praksi postoji ultrazvučni aparat, sa abdominalnom i vaginalnom sondom, danas je moguće veoma rano ultrazvučno dijagnostikovati trudnoću, otprilike 3 nedelje posle seksualnog odnosa koji je dao trudnoću ili kako mi računamo sa 5 gestacijskih nedelja trudnoće, odnosno, izostankom mensesa od 7 dana kod ciklusa koji traju 28 dana. Tada možemo uočiti gestacioni mešak u materici i kroz dve – tri nedelje ponoviti ultrazvučni pregled kako bismo ustanovili i prisustvo embriona sa srčanom radnjom, odnosno tok rane trudnoće.

Ukoliko je prošlo nedovoljno vremena za ultrazvučnu dijagnostiku trudnoće, a žena ima sumnju i nestrpliva je, mogu se uraditi imunološki testovi iz krvi žene, koji se baziraju na utvrđivanju prisustva horionskog gonadotropina – HCG gravidne žene. Normlano, van trudnoće vrednosti HCG su do 5, a povišene vrednosti, naročito preko 100, su dokaz da se radi o trudnoći, mada nam ova metoda ne može reći i da li je u pitanju materična ili vanmaterična trudnoća, pa samim tim ultrazvuk je od svih superiornija metoda dijagnostike trudnoće. HCG je hormon koji se osim u krvi nalazi i u urinu gravidnih žena, pa možete uraditi i jeftin test na trudnoću iz prve jutarnje mokraće, koji možete kupiti u svakoj apoteci mada, iz naših iskustava, ima i lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza, pa ga eventualno možete uzeti kao prvu pomoć i za brzu orijentaciju, ali ne i kao siguran dokaz trudnoće.

Dakle, svaka seksualno aktivna žena u slučaju kašnjenja menstruacije ili bilo kog drugog tipa promene u menstrualnom ciklusu, treba da se javi svom ginekologu i otkrije o čemu se radi. Ne samo zato da otkrije trudnoću na vreme, već i zato što postoje i drugi razlozi koji spadaju u urgentna stanja, kao što je vanmaterična trudnoća, patološka trudnoća ili pojava cista i tumora na jajnicima koji zahtevaju ozbiljan tretman.

Posetite Clinicanovu, posetite naš Lifestyle vodič

Editors choice