Kratko i jasno statistika kaže da moraš smanjiti 3,500 kalorija nedeljno kako bi izgubila jedan kilogram. To je tako, a na tebi je da izabereš čega ćeš se odreći da bi izgledala dobro.

Jednostavna matematika koja bi bila savršena da je lako pridržavati je se. Iako vam na prvi mah tri hiljade kalorija za nedelju dana deluje malo, to nije tako, jer kako kažu: “svaka prokleto ukusna stvar prokleto mnogo goji”.

Ukoliko ste čvrsti u nameri da skinete višak kilograma odreknite se slatkih poslastica i visokokalorične, masne hrane.

Logičkim razmišljanjem treba izgubiti oko 500 kalorija dnevno, a najlakši način da se to učini bez preznojavanja u teretani i gladovanja jeste napraviti kombinovani potez.

To bi značilo da prihvatite kompromis i skinete 250 kalorija preko hrane koju (ne) unosite i 250 vežbanjem. Ovo deluje strašno, ali verujte da je mnogo lakše i verujemo da ćete uživati u večernjoj šetnji i džogingu.

122 Nedelja je prošla, a ti imaš kilogram manje

Evo još jedne ideje: napravite svoj lični grafikon koji će sadržati dve kolone, u jednoj broj kalorija, a u drugoj vežbe. Možete kombinovati i iz dana u dan menjati režim ishrane, kao i vežbe. Jednog dana trčite, drugog džogirajte.

Ponedeljak je dan za grčki jogurt (120 kalorija), kroasan sa puterom (493 kalorija) i za bananu (73 kalorija). Ne zaboravite na laganu šetnju od sat vremena.

Utorak i naš predlog za jedan obrok jesu žitarice sa mlekom (231 kalorija) u kombinacijom sa vožnjom bicikle.

Umesto slanine, jaja i sira, sredom možete napraviti omlet od jaja koji sadrži samo 144 kalorije. Ovo je dan za desetominutni sprint.

Četvrtak je dan kada možete počastiti sebe picom, ali od sira, koja sadrži 544 kalorije.

Jedan dan u nedelji odvojite za konzumiranje povrća, posebno šargarepe, zeleniša, a možete uvrstiti i puter od kikirikija koji je veoma zdrav.

Petkom možete počastiti sebe željenom hranom, samo obavezno pred spavanje popijte šolju kuvanog brokolija, koja sadrži samo 55 kalorija.

Vikend rezervišite za novu aktivnost, posebno popularnu i savršenu za skidanje kilograma, a to je Zumba. Na voće ne zaboravite, jer je to vaš izvor vitamina.

Violeta Stojanović

Comments