Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Već ste prošli kroz razne iznenađujuće, neprijatne i zaprepašćujuće faze i promene, naučili ste da ne shvatate lično trudničke oscilacije raspoloženja i da ih ne nipodaštavate. Hormonska invazija sprovodi diktaturu i to je tako za nju, a i za vas. Stomačić postaje jedan ozbiljno veliki stomak i da nije dupeta da drži ravnotežu, ugibanja kičme i pomeranja težišta, trudnica bi se prevrtala i padala na nos pri svakom koraku. Zato leđa sve više bole, bešika trpi sve veći pritisak (tojest, više ne može da trpi uopšte), a pri svakom okretu, trudnica mora da manevriše. Ležanje na leđima je gotovo nemoguće, čim se uđe u osmi mesec, pa trudnica nauči da se podglavljuje jastučićima i oseća potrebu za potporom stomaka. Nekad je dovoljno da obmota šal, pa da se oseća bolje, ali pojas je prava stvar. Bilo kakav običan sa pijace, što kupuju babe i dede da im greje leđa, biće dobar. Stomak ne treba da se pritisne, nego podupre, znači, pojas se preklopi i nosi ispod pupka. Ako umete ovo da joj predložite i ponudite ne kao da joj popujete, nego kao da ste istinski zainteresovani za njenu udobnost i osećanje sigurnosti, dobićete mnogo poena odjednom.

Poslednji meseci trudnoće, odnosno sedmi i osmi, su i poslednji trenuci uživanja u trudnoći, jer kad se uđe u deveti, stvarno postaje naporno. Sve u devetom mesecu je priprema za porođaj. Ona će se možda veoma teško kretati, naročito ako je beba krupna i već se malo spustila. Dešava se vrlo često da taj pritisak deluje na nerve u preponama i nogama, pa prepona ume da boli i probada, a noga zna da se ukoči, toliko da trudnica jedva hoda. U suštini, kad trudnoća opet počne da boli, bliži se vreme da se upoznate sa svojom bebom.

Naviknite se da uvek obratite pažnju kad vaša trudnica ustaje, sa kreveta ili stolice. Što je veći stomak i veća kilaža, biće to zahtevniji i naporniji manevar. Pomozite. Nemojte je vući za ruku, pokušajte da je pogurate s leđa, ili pridržite ispod pazuha. Uostalom, ako do sada niste, vreme vam je da krenete na pripremu za porođaj, zajedno.

antenatal 1648149c Vodič za muškarce kroz trudnoću – treće tromesečje

Ako hoćete da budete uključeni i potrebni, uključite se još pre nego što beba dođe.

Tako ćete vi razviti odgovornost, a ona poverenje da će moći da se osloni na vas, u svakom trenutku.

Informišite se zajedno o svim detaljima vezanim za porođaj i boravak u bolnici. Nemojte da vas nedostatak informacija dovede pred najvažnije iskustvo u životu nedovoljno spremne. Čitajte knjige i priručnike zajedno, a ona treba i da se detaljno rapita kod prijateljica koje imaju malu decu, pa se još uvek sećaju kako to sve beše ide.

Morate znati i vi, kao i ona, šta je sve čeka na prijemu u porodilište.

Danas su verovatno sve žene depilirane u predelu genitalija, ali treba da znate da je uklanjanje dlaka obavezno i ako ona ne ode na depilaciju ili joj vi ne pomognete da to obavi kod kuće, tamo će je brijati, a to je samo još jedna neprijatnost u nizu predstojećih. Nabavite joj neke kvalitetne klistir-čepiće, najbolje je da jedan upotrebi pre nego što ode u bolnicu, da bi se komotno pročistila i sredila u svom kupatilu, biće joj mnogo lakše i ugodnije. Za ovaj poduhvat će verovatno imati sasvim dovoljno vremena, jer se čak i prirodan porođaj sada zakazuje, a ako i želi da sačeka dok ne počnu kontrakcije, imaće sate na raspolaganju, pre nego što porođaj stvarno počne.  To znači, nikad nije kao na filmu – ona se odjednom uhvati za stomak, voda pljusne iz nje i poplavi sve živo, ona počne da dahće i da protiskuje kroz zube dragi, idemo, vreme je. A vi se saberite i nemojte ni vi biti kao likovi na filmu, koji ne umeju da se obuku i obuju, kad dođe do voženja u bolnicu.

Zastrašujuće zvuči, ali vi kroz sve ovo prolazite zato što ćete postati tata. I jasno vam je da je to samo milioniti delić od onog kroz šta ona prolazi, zato što će postati mama. Nemojte verovati da će vašem novorođenčetu biti išta lakše, tokom rađanja i uspostavljanja telesnih funkcija. Nije lako roditi se. Ni poroditi se. Ali vredno je svih izazova i svake muke. Ne postoji iskustvo intenziteta koje može da se uporedi sa momentom rađanja deteta.

Zato, ako je ikako moguće, nemojte to propustiti.

Prethodne delove pročitajte ovde!

 

Aleksina Đorđević

Editors choice