Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Ako ste i vi kao većina trudnica, zaklele ste se da jedete zdravije istog trenutka kada ste saznale da ste u drugom stanju. Možda ste počeli da pravite i mentalnu listu stvari koje smete i koje ne smete da jedete. To verovatno izgleda ovako: jedi više namirnica bogath kalcijumom, jedi više proteina i izbaci kofein i brzu hranu.

Dobra strana: razvitak zdravog načna ishrane u ovom stadijumu će stvoriti prijateljsku sredinu u kojoj će vaša beba rasti i izrasti u jaku i zdravu odraslu osobu, s obzirom da joj već sada smanjujete mogućnost dobijanja nekih bolesti. Evo saveta stručnjaka o tome šta bi trebalo da jedete, a šta da izbegavate ako hoćete zdravu trudnoću i zdravu bebu

Birajte hranu koja vam čini duplu uslugu

Hrana kao što je jogurt, puter od kikirikija, piletina, govedina, jaja i mlečni proizvod su puni proteina, kalcijuma i gvožđa – sve što je vašoj bebi potrebno da odraste i da se razvije.

Neki drugi primeri hrane bogate ovim stvarima su govedina, koja sadrži protein zajedno sa vitaminom B, gvožđe i cink. Sok od pomorandže pomaže tako što sadrži vitamin B koji sprečava defekte nervne cevi i vitamin C koji vam pomaže da apsorbujete gvožđe iz hrane pune vlakna kao što su pasulj i spanać. Čitave mahune su pune vlakana, B vitamina, magnezijuma i cinka.

Ne jedite prazne kalorije

Poslastice su sasvim u redu tokom trudnoće, ali u umerenoj količini. Jedan od načina da uživamo u životu je da jedemo hranu koja nije visokohranljiva, kao što su deserti. Ograničite ih na jednu porciju dnevno (čitajte oznake). Nećete biti željni ničega, a opet, nećete se prejesti.

iStock 000013189046Large copy Sva da i ne ishrane u trudnoći

Obazrivo birajte zalogaje

Zapamtite da, zapravo, ne jedete za dvoje

Jedite do momenta dok više niste gladni, a ne do moment dok ste siti. Preterana težina, ili nagli dobitak na težini povezuje se sa dužim porođajem, hipertenzijom koju izaziva trudnoća i dijabetes. Većina žena ne shvata da im je, u stvari, potrebno samo 300 kalorija više na dnevnom nivou – i to samo u drugom i trećem trimestru.

Ne zaboravite na vitamine  

Dnevni unos vitamina i minerala je veoma važan. U savršenom svetu, sve što vam je neophodno možete da dobijete iz hrane. Međutim, to nije slučaj sa našim svetom. Suplementi su često izbor mnogih trudnica. Ovi suplementi će često doći kao preporuka vašeg lekara, dijetetski su proizvod i sadrže između 100 i 200 procenata preporučene količine vitamina i minerala.

Težite raznolikosti

Uz uzimanje trudničkih suplemenata, najbolji način da budete sigurni da ste dobili sve odgovarajuće nutritente, je da ove namirnice jedete na dnevnom nivou:

– 9 porcija celih mahuna (hleb, žitarice, pirinač, pasta)
– 2–3 porcije hrane bogate proteinima – meso, živina, riba, pasulj, jaja i sve iz grupe koštuničavog voća
– 4 porcije povrća
– 3 porcije voća
– 3 porcije mleka, jogurta i svega iz grupe sireva

Tekst: Maja Luković

Editors choice