Da li vas stres sprečava da zatrudnite? Nije nemoguće. Zapravo veoma je verovatno. Opšte je poznato da velika izloženost stresu može biti veoma negativna po naše zdravlje, ali nova istraživanja su pokazala da stres može da odmogne u pokušavanju začeća.

Pregnant Woman Torso Stres kao glavni neprijatelj začeća

Istraživanje je pokazalo da stres više nego udvostručava verovatnoću da žena ostane neplodna, što dalje znači da su hormoni alfa-amilasa koje stres uzrokuje daleko štetniji nego što su naučnici ranije mislili.

Ovi hormoni ne sprečavaju samo začeće (i to duže od godinu dana), nego su ujedno i uzrok problema sa drugom trudnoćom, odnosno začećem. Naime, žene koje pokušavaju da uspešno vode poslovni i porodični život, usklade majčinstvo i karijeru i uz to pronađu vremena za svog bračnog partnera – često su izložene stresu i anksioznosti, što ih sprečava da ostanu ponovo u drugom stanju.

rexfeatures 2876617a 646x442 Stres kao glavni neprijatelj začeća

Eksperti za plodnost apeluju na parove da im ova statistika nikako ne bude još jedna briga na listi već da pokušaju da na miran i prirodan način umanje nivo stresa koliko god je to moguće. Dakle, opustite se i ne brinite. Budućnost vas čeka.

Una Hadži – Nikolić

Comments