Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Ono ste što jedete. To su već stare vesti. Pa, da li je činjenica da vaša ishrana tokom trudnoće utiče na bebino zdravlje novost? Nije, i to znamo. Ali, ono što malo njih zna je šta da jede u toku devet meseci i kako to može uticati na zdravlje bebe, a i na vaše – decenijama unapred.

Uzimajte dovoljno folne kiseline

Idealna količina je 400 mikrograma na dan ovog B vitamina pre nego što zatrudnite. Dovoljan unos u prvom trimestru smanjuje neutralne defekte za 50 ili 79 procenata. Dozu bi trebalo da povećate na 600 mikrograma kada je trudnoća potvrđena. Nedavno istraživanje sugeriše suplementaciju foličnim kiselinama godinu dana pre nego što se beba začne. U drugom trimestru može da smanji rizik od preranog porođaja.

Nemojte da “jedete za dvoje”

Gotovo polovina trudnica dobije mnogo na težini tokom trudnoće. Pazite se ovoga jer na ovaj način povećavate rizik dobijanja dijabetesa ili preranog porođaja, ili prevelike bebe. Razgovarajte sa svojim doktorom i neka vam objasni koji su rizici prekomerne težine u trudnoći.

1slika4 Šta da jedete da bi vam beba bila zdrava?

Budite zdravi svih 9 meseci… I posle

Jedite ribu 

Ako konzumirate dovoljno ribe, organizam će se vam se snabdeti neophodnim količinama potrebnih kiselina što će biti dobro i za vas i za zdravlje bebe, tvrde nutricionisti. Kiseline koje se nalaze u morskim plodovima su omega-3 masne kiseline koje mogu da pojačaju razvoj bebinog mozga pre rođenja – što vodi do boljeg vida, memorije, motornih sposobnosti i razumevanja jezika u ranom detinjstvu.

Izbegavajte alkohol

Problemi u ponašanju, problemi u učenju, poremećaj pažnje, hiperaktivnost i agresivno ponašanje u deci mogu da se jave kao posledica situacija u kojima su majke tokom trudnoće konzumirale alkohol tokom trudnoće. Ni trunka alkohola se nije pokazala kao bezbedna.

Uzmite dovoljno adekvatnog gvožđa

Tokom trudnoće, unos gvožđa mora da se udvostruči – do barem 30 miligrama dnevno kako bi podržalo pedesetoprocentni porast u krvi. Gvožđe prenosi kiseonik i vaša beba od toga ima koristi jer dobija zdravu “podršku”. Kako biste pojačali absorpciju, kombinujte hranu bogatu gvožđem i vitamin C. Na primer, stavite mnogo salsa umaka (začinjen paradajz) u pileći burito.

Izbegavajte nesigurnu hranu

Kako biste zaštitili bebu od štetnih bakterija kao što su salmonela i ešerihija koli (bilo koja od kojih mogu, u ozbiljnim slučajevima, da izazovu pobačaj ili prerani porođaj), zabranite sebi meke sireve koji se prave od nepasterizovanog mleka, kao i slabopečeno ili slabokuvano meso, živinu, morsku hranu ili jaja. Neka vam frižider uvek bude na umerenoj temperaturi i odmah bacite hranu koja je bila van frižidera duže od dva sata.

Tekst: Maja Luković

Editors choice