Ako je vaša najbolja drugarica trudna, sigurni smo da se radujete zbog nje i da želite da joj pomognete što bolje umete. Međutim, ukoliko vi i sami niste roditelj, moguće je da baš i ne znate kroz šta sve ona prolazi, sa kakvim problemima i razmišljanjima se suočava.

Zato bi trebalo da se pripremite za razgovore sa njom i da budete svesni stvari koje želi da čuje, ali i onoga što svakako ne bi trebalo da joj kažete.

pregnant friends 621x351 Šest stvari koje trudnica želi da čuje

Snaći ćeš se

Činjenica je da nema drugog izbora. Ali to baš i ne morate da joj govorte. Kažite joj kako ste sigurni da će biti dobra majka i kako će sve obaveze obavljati bez problema. Ohrabrite je!

Hormoni su u pitanju

Ako je nervozna i lako zaplače, to je sve zbog hormona. Sasvim je normalno što nije u punoj formi, uostalom, nije za džabe izraz “u drugom stanju”.

Pomoći ćemo ti

Recite joj da neće morati baš sve sama da radi. Prvenstveno će joj pomoći suprug i porodica, a i ako to nije slučaj, vi ćete joj se naći kad god je potrebno!

Spavaće malo

I dok je u drugom stanju, verovatno ima poteškoća da se namesti da spava, možda ima i mučnine ili je bole leđa. A kad dođe beba, ni tad neće biti bolja situacija, jer beba će se možda buditi tokom noći ili ustajati rano ujutru, ali to je sve normalno! Ponudite joj pomoć da pričuvate bebu kad imate vremena kako bi ona mogla malo da odmori.

pregnant Šest stvari koje trudnica želi da čuje

Ali ovo ne želi da čuje!

Ne govorite joj strašne priče o porođaju, o tome šta sve može da se iskomplikuje, koliko može da boli, šta je vama mama pričala i slično. I sama se već dovoljno brine pa je vaš posao da je utešite i da kažete da će sve biti u redu, a ne da je dodatno plašite!

Lenka Gatić

Comments