Pod stresom ste? Imate osećaj krivice? Ova osećanja su samo deo onoga što znači biti majka – naročito ako i radite puno radno vreme. Ali, nema potrebe da dozvolite tim brigama da vam stanu na put tome da budete ne samo dobra majka nego i odličan radnik.

Nije iznenađenje da majke koje rade puno radno vreme često pate zbog svog izuzetno pretrapnog poslovnog života. Zapravo, 99 procenata majki koje rade kažu da ih takav način života mnogo iscrpljuje. Prirodno je i da se osećate krivom što ostavljate dete kod bejbisiterke ili u vrtiću kako biste mogli da učinite da vam klijenti, šef i porodica budu zadovoljni. Preduzmite korake kojima ćete stati na put osećaju krivice i organizujte se. Evo i kako!

Podelite teret

Ovih dana je vrlo često da očevi pomažu oko roditeljskih stvari. Jedna od nedavnih studija koja se bavi roditeljstvom i zaposlenim roditeljima pokazala je da očevi provedu čak jedan sat vremena više dnevno sa svojom decom nego što su to činili očevi pre 25 godina. Učestvovanje oca može da bude veoma dobro kada se dete razboli ili kada vi jednostavno ne možete da se izvučete sa one konferencije. Dakle, kada se radi o roditeljstvu, nemojte se ustručavati da podelite odgovornost sa svojim partnerom.

Napravite fleksibilan raspored

Ako ste pod velikim stresom, pitajte svog šefa da promenite raspored tako da radite, recimo, četiri dana, umesto pet, ili da imate svaki drugi petak slobodan. Ovo može da znači malo smanjenje plate, ali će biti vredno, jer ćete konačno uspeti da uspostavite balans između porodice, karijere i dece. Ali, ako fleksibilan raspored nije moguć, pokušajte da odaberete jedno veče ili jedan vikend kada ste usresređeni samo na porodicu. To znači, bez laptopa, papirologije, telefona koji non-stop zvoni, već dani sa vojim najdražima na nekom igralištu, u parku, u nekom obližnjem odmaralištu. Napunićete baterije i onda možete da se vratite na posao sveži i pod manjim stresom.

1slika Saveti za mame koje rade

Uvek brinite o kvalitetu vremena provedenog sa decom, ne kvantitetu

Odaberite pravu perspektivu

Ako ste sada na poslu, verovatno priželjkujete da ste kod kuće. Ali, zamislite šta? Ne biste bili toliko zadovoljni da ste ostali kod kuće. Po istraživanju doktora Leona Hofmana (Leon Hoffman), mnoge majke koje rade žele da budu kod kuće sa svojom decom, a dok su kod kuće, priželjkuju da su na poslu. Suština priče? Biti majka je težak i zahtevan posao, pa kako god da okrenete. Ali, ako odaberete pravu perspektivu gledanja na stvari (bilo da ostajete kod kuće ili odlazite na posao), bićete funkcionalni i spremni da da se posvetite oblasti na kojoj ste trenutno.

Budite pod manjim stresom – zbog dece

Evo nekoliko dobrih vesti za mame koje rade. Istraživanje pokazuje da deca koja provode vreme u vrtiću nisu osuđena na propast. Isto tako, studija je pokazala da deca čije majke rade van kuće ne osećaju i nemaju nikakve posledice na emotivni i psihički razvitak zbog odsustva majke. Takođe, većina dece više voli da bude kraće sa majkama koje su dobro raspoložene nego duže sa onima koje su stalno pod stresom.

Parafraziraćemo još neka istraživanja kojima smo se bavili: ovo ne znači da deca ne mare za vreme provedeno sa roditeljima. Deca brinu i mare za nivo stresa svojih roditelja. S toga, umesto da brinete o broju sati koji ste proveli sa decom, usresredite se da vam bude zabavno i divno kada zapravo jeste sa njima!

Tekst: Maja Luković

Comments