Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Istina je i da se rodila, a istina je i da ste je vi rodili. Zajedno ste prošli kroz naporne i dramatične trenutke, a onda je sve odjednom prošlo. Čekaju vas još neke telesne neprijatnosti, kao što je izbacivanje posteljice – zapanjićete se kad vam babica prosto pritisne stomak (nimalo nežno) i kad nešto pljusne iz vas, ako se o tome niste informisali na vreme. Pa onda ušivanje, što može da potraje ako je rez velik ili ako ste se dodatno pocepali. Provešćete na porođajnom stolu još neko vreme, jer je takva procedura, dok vas ne prebace na kolica i odguraju u sobu. U zavisnosti od prakse u porodilištu, bebu će vam ili odmah staviti na grudi, ili vam je samo pokazati, pre nego što joj obrade pupak i odnesu je na kupanje, merenje i vađenje krvi za prve analize.

Možda će odlučiti da je sunčaju u inkubatoru zbog povišenog bilirubina, odnosno žutice, koja se pojavi kod svakog novorođenčeta u manjoj ili većoj meri, na šta uglavnom ne možete da utičete. Vaše je da saberete utiske, da se isplačete ako se tako osećate i da pokušate da shvatite šta se upravo dogodilo i šta dalje sledi. I da se pripremite za dojenje. Verovatno znate da je kolostrum, žućkasta tečnost koja najpre krene iz bradavica, izuzetno zdrava za bebin imuni sistem i kad vam donesu dete i kažu vam da ga dojite, učinite to, iako mislite da nema još ničega čime biste je nahranili. Ona će sisati i mlečne žlezde će proraditi. Imajte opušten stav prema dojenju i nemojte se nervirati, ako ipak ne ide. U porodilištu bebe svakako hrane (ako im je takva praksa) ili će ih hraniti ako baš nemate mleka. Pitajte babicu da vam pokaže kako da bebi stavite bradavicu u usta, jer nećete umeti sami. Ali čim je beba prvi put usisa i povuče, dalje ćete znati šta vam je činiti.

baby 108a Rodila se beba!

Morali ste uz puno napora da se razdvojite od svoje bebe, da biste je sreli i upoznali. Sad ste zvanično mama.

I kad mleko krene, nadođe i pokulja, iznenadiće vas kako to ume da štrca na sve strane iz jedno pet, šest kanala, a ne samo iz sredine, kao što ste možda očekivali. Ako bebe hrane u određenim periodima, ne oklevajte da tražite posudu za izmuzavanje, kako bi vaše dete nahranili vašim mlekom, ako ga već imate.

Gledajte kako ih kupaju i povijaju, jer je to najpraktičniji i najbrži način, koji ćete vrlo lako sprovesti kod kuće. Uopšte vam ne treba kadica i ne znam kakvi uslovi, uz malo samopouzdanja, a naročito ako vam je to drugo dete, bićete vešti i delotvorni kao babice.

Ne bojte se da rukujete bebom, da je okrećete, podižete i presvlačite, one nisu tako krhke, prilično su čvrste i mišićave, što vidite po refleksu hvatanja i sisanja i po svim pokretima tela i pokušajima da podignu glavu kad ih stavite na stomak.

Držite svoju bebu uz sebe, na sebi, mazite je i pričajte joj, poželite joj dobrodošlicu – nastavite komunikaciju koju ste sa njom imali dok je bila deo vas, jer to se nije promenilo, samo je još intenzivnije.

Aleksina Đorđević

Editors choice