Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Od vas najviše zavisi hoće li porođaj biti traumatičan više nego što inače jeste, ili će u najvećem biti fantastično i dragoceno iskustvo.

Pripremite se i fokusirajte svoju nameru dobro, jer ćete iskustvo porođaja doživeti jednom, a ako imate sreće možda još jednom, ređe i još jednom. Idite na vežbe za trudnice, naučite disanje, čitajte knjige o prirodnom porođaju, saznajte kakvu ulogu tokom porođaja ima babica, a kakvu lekar i šta se dešava redom, u svakom trenutku.

Pojam prirodnog porođaja shvatite uslovno. Danas se porođaj zakazuje i izaziva indukcijom, uz epiduralnu anesteziju, a možete se i opredeliti za carski rez. Shvatite da je poslednja opcija tu da spasava živote kad drugačije ne može, a ne zato što se vi naprosto previše plašite.

Ako imate uslova možete se porađati u vodi ili u čučećem položaju, koji je mnogo prirodniji od ležanja na leđima.

baby for blog Porođaj, trauma ili iskustvo?

Porođaj, trauma ili iskustvo?

Takođe, ne morate pristati na zakazivanje termina, ali indukciju će vam svakako priključiti, osim ako baš ne stignete na sto kad već počnu naponi. Isto tako, ništa vas neće pitati o epiziotomiji, iseći će vas da beba lakše izađe. Što svakako nije loše rešenje, jer je druga opcija da se sami pocepate u svim pravcima, što je mnogo teže zašiti, nego nameran, pravilan rez.

Nemojte se ježiti i padati u nesvest, to je deo ženskog iskustva i treba da prođete kroz njega kao kraljica majka, a ne kao preplašena neznalica. Što više znate, bolje ćete pratiti tok porođaja, znaćete kako da dišete kroz napone da olakšate sebi bol i obezbedite materici i detetu dovoljnu količinu kiseonika.

Beba se trudi da pomogne i sebi i vama i da izađe što brže, ne zaboravite da i u najkritičnijim trenucima možete da je pozovete na saradnju, kao što vi sarađujete sa babicom i lekarima.

Kad počne da gura, to su naponi i ovaj jedinstveni osećaj prepznaćete bez dileme. To znači da ste ušli u finiš i ako se osećate iscrpljeno posle mnogih sati kontrakcija, hodanja da bi se beba spustila i savlađivanja bola, sada je trenutak da saberete svu pažnju i snagu (a imate je, ne zaboravite, ona ne dolazi samo od vas), jer ćete vrlo brzo najzad ugledati svoje dete.

Žene često imaju dobro iskustvo sa epiduralnom anestezijom, ali ja glasam za neanestezirano iskustvo, jer je to tako intenzivan osećaj potpunog sadašnjeg trenutka i srži života, kakav nećete imati verovatno do trenutka smrti.

Aleksina Đorđević

Editors choice