Maskenbali su nešto čemu se deca veoma raduju, a roditelji baš i ne, kada izračunaju koliko im novca treba da kupe ili iznajme kostim. Ako želite da vaše dete ima kompletan kostim recimo princeze ili gusara, njegovo iznajmljivanje će vas koštati oko 2 hiljade dinara, dok za kupovinu istog takvog morate izdvojiti oko 6 hiljada.

Gotovi kostimi su sa jedne strane roditeljima olakšali pripreme za maskenbal. Međutim, izgubila se draž samostalnog pravljenja maske gde kreativnost roditelja i dece može da iznedri zaista originalan kostim.

Zbog toga vam mi predstavljamo nekoliko maski koje možete sami da napravite od onoga što imate u svom domu, ili da lako nabavite.

Kostim grožđe

kostim grožđe1 Napravite sami masku za dete

Ako pravite ovaj kostim za dečaka trebaće vam zelena trenerka, a ako je za devojčicu možete joj obuti hulahopke zelene ili ljubičaste boje. Od ostalih stvari, potrebni su vam zeleni ili ljubičasti baloni, zihernadle, i poželjna bi bila kapa za bazen u nekoj od predloženih boja.

Napumpajte balone, zakačite ih za garderobu zihernadlama i stavite kapu na glavu, ili detetu jednostavno zaližite kosu. Da bi kostim bio što verniji, možete oko balona da uplete po neki list vinove loze, ako je period godine kada možete da ih nađete.

Kostim zlatna ribica

zlatna ribica nova1 Napravite sami masku za dete

Za ovaj vrlo originalan kostim potrebna vam je stara narandžasta dukserica sa kapuljačom, oko četrdesetak narandžastih kalupa za mafine, ping-pong loptica, lepak i crni marker.

Isecite kalupe na pola, pa ih zalepite oblom stanom okrenutom na dole na duksericu. Lopticu isecite na pola, pa polutke zalepite na kapuljaču, a oko njih iscrtajte crnim markerom, da biste dobili oči.

Kostim slepog miša

sismis1 Napravite sami masku za dete

Ako se vaše dete ne boji slepih miševa i želi da se maskira u jednog, evo načina da mu to i omogućite. Potrebna vam je crna dukserica sa kapuljačom, stari crni kišobran koji možete da isečete, malo materijala filca, makaze, igla, konac i zihernadle.

Skinite ručku sa kišobrana, a zatim ga presecite na pola. To će biti krila slepog miša koje ćete iglom i koncem, ili zihernadlama zakačiti za zadnji deo dukserice. Od filca isecite uši i našite ih na kapuljaču.

Olivera Denčić 

Comments