Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Sigurno ste mislili da razgovor o seksu možete da odložite za narednih nekoliko godina – na primer, do venčanja vašeg deteta i prve svadbene noći. Ali onda je neko – prijatelj, učitelj, čak i neki stranac – postao roditelj i vaše šestogodišnje dete vas je pogledalo i pitalo – Ali, odakle je ta beba došla? Da ne biste zamuckivali pri odgovoru, nabrojali smo vam nekoliko stvari koje će vam pomoći u ovim situacijama.

Razumite pitanje

Prvi korak do odgovora na velika pitanja je da budete sigurni u ono šta vas dete pita. Mlado dete vas možda pita nešto sasvim jednostavno kao što je na, primer, da li je i ono rođeno u Beogradu kao njena drugarica. Ako na to inicijalno pitanje odgovorite nečim jednostavnim kao što je “Zbog čega to misliš?” možete da shvatite iz koje tačke gledišta polazi vaše dete, pa ćete lakše znati da odgovorite. Ako pitate pitanje-dva pre nego što date odgovor videćete koliko vaše dete već zna o temi o kojoj vas pita. Možda budete iznenađeni da vam dete zna mnogo više nego što se čini.

Koristite jezik i rečnik prikladan uzrastu

Kada ste konačno utvrdili da vas dete, zaista, pita odakle je došla nečija beba, vreme je i da odgovorite. Do prvog razreda, vaše dete je verovatno spremno da čuje onu priču “kada se tata i mama vole mnogo oni legnu jedno pored drugog blizu i naprave bebu”. Ukoliko imate želju da baš budete precizni i direktni i očekujte da vam dete bude apsolutno šokirano. Mnoga deca budu i zgrožena. Neophodno je da i roditeljima drugara vaše dece kažete da je vaše dete postavilo pitanje kako biste ih pripremili da su oni sledeći. Bitno je, takođe, da detetu naglasite da nikome ne priča o tome što ste mu/joj ispričali, barem ne bez vaše dozvole. I, budite strogi po pitanju ove naredbe. Ako, ipak, dete otrči kod drugara i ispriča im ono što je naučilo, obavezno stavite do znanja da ste zbog ovoga nezadovoljni i besni. U tom trenutku ispričajte drugim roditeljima šta je vaše dete ispričalo. Nemojte dramiti preterano, naravno, jer ipak je ovo način na koji deca nauče (ponešto) o seksu.

slika16 Mama, mama, a odakle dolaze bebe?

Deca žele da znaju da su željena i voljena, tako da se postrajte da im stavite do znanja da jesu

Šta da ne kažete

Jednako je bitno šta ćete reći i šta nećete reći svom detetu. Nemojte detetu davati polovične informacije. Ako već hoćete da kažete da beba raste u stomaku, onda objasnite kako i zašto. Nemojte samo reći “Beba raste u stomaku” i tu zaustaviti priču jer će se dete uplašiti da i ono može da zatrudni svakog trenutka sasvim slučajno. Objasnite koje je to posebno mesto u stomaku… koje samo odrasle devojke imaju.

Dok razgovarate sa detetom, preporučljivo je da postavljate što više pitanja kako biste se uverili da dete razume o čemu pričate. Samo ne žurite, razgovarajte polako, zaustavite se kada osetite da je detova radoznalost zadovoljena. Nemojte im govoriti više nego što treba i pogotovo ne ono što nije u skladu sa njihovim uzrastom i fazom razvoja. Zapravo, kada se radi o prvacima, nema potrebe da koristite reč “seks” – osim ako dete ne pita.

Posebne okolnosti

Ako je vaše dete usvojeno, vaše objašnjenje bi trebalo da uključi i to. Dete će možda tražiti dodatna objašnjenja i potvrde da pripada porodici. Ako imate porodicu različitih rasa, pričajte i tome. Iznad svega, deca žele da znaju da su željena i voljena, tako da se postrajte da im stavite do znanja da jesu – što je češće moguće.

Tekst: Maja Luković

Editors choice