Mnogi roditelji počinju da razmišljaju na ovu temu i pre nego se beba rodi. Biraju sobu koja je najmanje bučna da postave krevetac, traže idealnu tvrdoću dušeka, najmekaniju posteljinu…S druge strane, razmišljaju o svojim neprospavanim noćima i pokušavaju da pripreme načine uspavljivanja svog novorođenčeta.

Ovo je još jedna od tema o kojoj je dr. Harvi Karp, autor čuvenog serijala za roditelje “Srećna beba“, napisao svoju poslednju knjigu. Shvativši da je uspavljivanje bebe jedna od stvari koja najviše opterećuje roditelje, ponudio im je nekoliko korisnih saveta kako im se noći ne bi pretvorile u besane.

Počnite sa treningom uspavljivanja odmah

Većina roditelja misli da novorođenoj bebi ne mogu da uspostave nikakav red u spavanju do trećeg, četvrtog meseca. Dr. Karp kaže da je tada već kasno, nego da bebu treba učiti pravilnim navikama u spavanju, već prvog dana!

Naviknite je na laganu buku

U ovom slučaju dr. Karp razlikuje laganu od glasne buke, kako bi objasnio koji je pravi nivo zvuka za bebino uspavljivanje. Razni alarmi i sirene spadaju u glasnu buku, pa njih treba koristiti kada hoćete da bebi skrenete pažnju. Zvuk koji je preporučljiv je motor kola, aviona ili voza. Svojim bebama možete pustiti i laganu muziku, ali je nikako ne trebate gasiti kada beba zaspi. Kada se u pola noći probudi u tihoj sobi, počeće da plače, zato što joj nije ista atmosfera kao kada se uspavljivala.

zamotana beba1 Kako uspavati bebu

Povijte bebi ruke i noge

Ovde se misli na način kako bebu, odmah po rođenju, poviju u bolnici, kada nam sve izgledaju kao kiflice. Iako o njemu postoje oprečna shvatanja, dr, Karp ga preporučuje tvrdeći da će pomoći bebi da spava lepše, naročito ako to čini na leđima. Ono što mnoge odvraća od ove ideje je činjenica da se beba može raspoviti u toku noći i staviti preko glave pokrivač. Rizično je ako je on debeo i težak, međutim, ako je lagan, onda ne morate da brinete.

Ne brinite ako vam beba zaspi u sedištu od kola

Mnogi roditelji smatraju da je za pravilan razvoj bebine kičme najbolje da spavaju u svom krevetcu. Što i jeste istina, ali ne mora da bude apsolutno pravilo. U pomenutoj knjizi vas savetuju da ne paničite ako beba ponekad zaspi u kolicimasedištu od kola ili čak hranilici. Naprotiv, bebi će taj san biti lepši.

Probudite bebu kada zaspi

Ovo će vam zazvučati neverovatno, ali dr. Karp ima objašnjenje i za to. On tvrdi da će beba ako je sita, prepovijena, kada je probudite, nakon pet do deset sekundi ponovo zaspati. To je način kako da naučite bebu da kada se u toku noći probudi, lako se ponovo uspava, bez potrebe da ustajete iz kreveta.

Olivera Denčić

 

 

Comments