Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Tri od četiri roditelja su zabrinuti da bi njihova deca mogla zaostati sa nastavnim gradivom ovog leta, kako tvrdi najnovije istraživanje koje su sponzorisala udruženja privatnih nastavnika i studenata.

U istraživanju navode da je 77 procenata od ukupnog broja ispitanih roditelja izrazilo zabrinutost oko “letnje opuštenosti” koja rezultuje gubitkom akademskih veština i zaboravljanju naučenog tokom letnjih odmora. Roditelji imaju razloga da budu zabrinuti što dečije sposobnosti za učenje gube na snazi tokom letnjih meseci.

Istraživanje koje pokriva raspon od skoro 100 godina pokazuje da učenici uglavnom imaju lošije rezultate na standardnim testovima na početku nove školske godine nego na kraju prethodne godine. U proseku, učenici zaborave 2.6 meseci nastavnog gradiva iz matematike i teže održavaju veštinu čitanja, dakle najveći gubici su u brojkama i čitanju.

Kako bi pomogli porodicama da uključe zabavne obrazovne aktivosti u dečiju svakodnevnicu ovog leta, savetujemo nekoliko efektivnih strategija koje se mogu primeniti kod kuće, a pomoći će deci da spreče gubitke tokom leta. Sledećih pet aktivnosti su kombinacija najčešćih i najoriginalnijih preporuka.

Čitajte, čitajte, čitajte!

95 procenata naših stručnih sagovornika sugeriše da je čitanje najbolja aktivnost kojom bi se sprečio gubitak naučenog na odmoru. Pokušajte da vremenski odredite kada će tokom dana vaše dete čitati i ohrabrujte ga da izabere temu ili motiv koji će njega ili nju najviše interesovati. Čak i ako materijal za čitanje ne spada u školski program, stalna aktivnost čitanja će održati kognitivne veštine.

Kako da sprečite letnju lenjost u učenju Kako da sprečite letnju lenjost u učenju?

Podstaknite dete da što češće čita

Pretvorite svakodnevne aktivnosti u lekcije

Čak i najobičnija dnevna aktivnost može da se pretvori u lekciju iz koje se može nešto naučiti. Odvojite vremena da proverite računicu koju je napravilo vaše dete, ispravite i detaljno mu objasnite zašto je negde pogrešilo.

Ponovite školsko gradivo iz prethodne godine

Posebno na časovima matematike i fizike, učenici provode prvih nekoliko nedelja u školi obnavljajući gradivo koje su prešli prethodne godine. Pomozite svom detetu da započne ovo ranije i krene u školu puno samopouzdanja tako što ćete sa njime utvrditi gradivo. Učenici mogu da pregledaju beleške sa časova, prošle testove i skripte, bilo sami ili uz pomoć nekog člana porodice ili privatnog predavača. Ako je predmet baš zahtevan, posvetite više vremena svom detetu ili zaposlite lokalnog profesionalnog predavača koji će znati u čemu je problem i predstaviće nastavni materijal u formi u kojoj bi vaše dete moglo najbolje da razume.

Pretvorite vreme provedeno za kompjuterom u vreme za učenje

Pre nego što vaše dete sedne za kompjuter kako bi se zabavilo, neka završi nekoliko obrazovnih vežbi koje se mogu naći na internetu. Postoji na hiljade produktivnih i edukativnih igrica, video snimaka i lekcija koje se mogu pronaći na internetu i širokog su tematskog spektra. Tako, svaka vežbica će vam oduzeti možda nekoliko minuta, a zauzvrat ćete imati kumulativni efekat tako što vaše dete završi novu vežbicu svaki put kada upali kompjuter.

Spakujte se za putovanje!  

Nije svako u mogućnosti da otputuje na odmor ovog leta, ali vi možete, neka vam vaše dete pomogne u planiranju. Iscrtajte mapu puta i istražite zabavne aktivnosti i lokacije koje biste posetili usput. Neka vaše dete premeri razdaljinu između svakog zaustavljanja autom i neka izračuna moguće trajanje puta i količinu utrošenog goriva.

Tekst: Maja Luković

Editors choice