Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Mnogo roditelja čitaju naglas svojoj deci, ali retko koji roditelji preduzimaju korak dalje – pospešivanje deteta da piše. Jeste li znali da bebe mogu da crtaju slike (predpisanje) i stvore priču, i to kada su u uzrastu od dve ili tri godine? Dete koje je zainteresovano za pisanje ili crtanje može do svoje četvrte ili pete godine da razvije kompleksne priče potkrepljene ilustracijama.

Zašto je ovo važno? Zato što studije pokazuju da kada učite dete da čita i piše još od samog rođenja, njihove prirodne, tj. urođene sklonosti počinju da se razvijaju na različite načine. Postaju inteligentnija, do obdaništa razviju sposobnost korišćenja oko 32 miliona reči i u prednosti su u odnosu na decu koja nisu imala ovakav “tretman” od roditelja, i manje su izložena problemu disleksije.

Evo nekoliko interesantnih načina kojima ćete pomoći detetu da razvije talenat za pisanje, još u ranom stadijumu…

Ponavljanje

Veselo ponavljanje čitanja omiljene knjige vrhunac je ranog čitanja i razvitka sposobnosti pisanja. Kad već postanete iscrpljeni od iščitavanja jedne te iste knjige detetu, ono će posle nekog vremena to početi da radi samo i uživa. Bebe vole ponavljanje, što ih navodi da koriste mimiku i zvuke grgutanja – ovo su prvi jezički odgovori, tj. prve jezičke reakcije. Vremenom, ta mimika postaje koncept višeg reda i razumevanja, i onda to postaje “čitanje po sećanju”. Bebe takođe koriste mimiku da ožive osećanja tokom deljenja knjige. Ako svojoj bebi čitate knjigu i pritom pokazujete topla osećanja, beba će razviti pozitivne asocijacije na čitanje.

Entuzijazam

Mnogi eksperti se slažu da pričanje sa detetom i čitanje naglas, kao i okruženost knjigama i pričom o knjigama najvažniji su moždani stimulansi koje roditelj može da priušti detetu. Na taj način, detetu aktivirate društveni, slušni, emotivni i lingvistički sistem i to u isto vreme. Time što svoje dete podstičete na čitanje i predstavljate ga kao zabavno, time što istražujete po novim knjigama i zalažete se za uspeh u tom procesu, detetov rečnik, znanje i ljubavi prema učenju će eksplodirati! Od rođenja do šeste godine je period kada vaše dete ima najviše potencijala da ustanovi jezičku spretnost i veštinu.

1slika1 Kako da odgajite uspešnog pisca

Pomozite detetu da se iskaže

Pažnja

Kada čitate ili pišete sa svojim detetom, stalno donosite odluke o tome kuda usmeravate detetovu pažnju. S obzirom na to da su čitanje i pisanje kompleksni, u mnogo navrata detetu morate da usmerite pažnju na neke druge aspekte jezika, na slova, nazive, fomiranje i ispisivanje slova i tako dalje. Ključ je da se sa detetom radi na više različitih aktivnosti iz oblasti, ali isključivo onih koje odgovaraju godištu deteta i njegovoj trenutnoj fazi razvoja.

Crtanje

Dete vam je spremno za škrabanje po papiru pre nego što mislite da jeste. To crtkanje i škrabanje je početak pisanja. Uz rano ispoljavanje želje za crtanjem, dete pokazuje unutrašnju želju da komunicira kroz ideje i pokazuje želju da stvori neko značenje. Stručnjaci se slažu da je crtanje gotovo uvek početak ranog pisanja.

Postoji mnogo aktivnosti koje možete da obavljate sa svojim detetom i podstaknete ga da se rano zainteresuje za pisanje. Odaberite pravu, shodno senzibilitetu svog deteta.

Tekst: Maja Luković

Editors choice