Izazov je saznati sve što je potrebno o novorođenim bebama. Naročito kada se radi o njihovom rasporedu spavanja. Tu se pravila ne znaju, jer svaka beba je specifična i ima svoj sopstveni ritam. Nema sumnje da bebin raspored spavanja može biti veoma iscrpljujuć i da će vam biti potrebno vremena da se svojoj bebi prilagodite. Ipak, nema potrebe za stresom i nerviranjem – sve se da naučiti.

U prvim nedeljama, spavanje bebe je čvrsto povezano sa njenim hranjenjem, što za vas znači buđenje na svaka 2-3 sata. Bebe ove dobi obično spavaju između 15 i 18 sati.

mother and baby sleeping horiz Kakav ritam spavanja uspostavlja vaša beba?

Generalno pravilo za mame jeste da se odmah prilagode svojoj bebi i činjenici da u prvih nekoliko meseci neće baš mnogo spavati. Prečesto se dešava da vaša beba jednostavno ne može da odspava mirno celu noć. Ne nervirajte se. Spavajte kada vaša beba spava. Najvažnije je da sebe ne iscrpljujete u pokušaju da uradite sve što ste radili pre nego što je vaša beba rođena.

Jedino što možete da uradite jeste da noću držite prigušena svetla, govorite malo tiše i adaptirate atmosferu tako da vaša beba ima inspiraciju za spavanjem.

Novorođenčad uglavnom spavaju između 16 i 24 sata, ali to je pravilo koje zaista zavisi od bebe do bebe. One se non-stop budne, jer još uvek nisu uspostavile cirkadijalni ritam i jer ih bude njihovi maleni stomaci.

Pustite ih da spavaju kad god im se spava i ne pokušavajte da ih uglavite u sopstveni ritam spavanja, jer to može kod bebe izazvati nervozu.

Razvijte kod beba naviku da spava. Iako će prvih meseci stalno biti prijatelja koji će želeti da grle i drže vašu bebu, probajte da ih zovete samo kada je budna i spremna za saradnju. Isto kao i odraslima, i bebama je neophodan san bez prekida kako bi se propisno odmorile. Pustite ih da spavaju, pa će vremenom naučiti da se same uspavaju i da im ne treba prisustvo odraslih. To će biti korisno i za vas, jer za vreme njenog spavanja možete da se istuširate, operete kosu, ili jednostavno sednete kraj svog muža i odgledate novu epizodu omiljene serije. Za sve će biti bolje ako vaša beba prirodnim putem sama nauči da spava sama u sobi gde nema odraslih.

sleeping baby 23e9ad6aa70037483568d605a4bd19f98aeaf8fd s6 c30 Kakav ritam spavanja uspostavlja vaša beba?

Verovali ili ne, čak i u tim prvim mesecima postoje stvari koje možete uraditi da pomognete vašoj bebi da nauči da su noć i dan dve različite stvari i prilagodite je nekim navikama.

Možete uspostaviti regularnu dnevnu dremku.

Možete navići bebu na to da zaspi uz zvuke televizije ili razgovora.

Možete naučiti bebu na razliku između dana i noći.

Možete je naučiti da zaspi, a da se pre toga ne mazi sa vama u naručju i na taj način uspava.

Una Hadži – Nikolić

Comments