Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Zlatna pravila odgovornog roditeljstva

Ako očekujete bebicu uskoro, evo liste hrane koju ne bi trebalo da unosite dok ste trudne!

1. Nedovoljno dobro skuvane namirnice

Neki od glavnih tipova hrane koju bi trebalo da izbegavate su nedovoljno dobro skuvani meso i piletina. Bakterije koje se mogu naći u crvenom mesu i piletini su jako štetne za bebin mozak koji se tek razvija! Takođe, nedovoljno skuvana jaja i morska hrana su još jedna opasnost, pa gledajte da, ko god da vam priprema hranu, bude oprezan!

2. Alkohol

Alkohol je najverovatnije najgora stvar koju možete da unesete dok ste trudne! U zavisnoti od konzumirane količine, i vi i beba možete da budete pod rizikom od trovanja alkoholom. Nijedna količina se ne smatra bezbednom, pa vas molim da budete oprezne i pročitate oznake/nalepnice na hrani i lekovima kako biste se postarali da alkohol ne stigne do vaše bebe!

3. Morska hrana

Određena morska hrana se smatra sigurno za konzumaciju, ali neke druge bi trebalo izbegavati jer u sebi imaju veliku količinu žive. Sabljarka, ajkula, i skuša su jako opasne za konzumaciju u trudnoći. Druge morske namirnice se mogu uzimati sve dok su dobro pripremljene i čuvane u dobrim uslovima.

slikaa trudna Hrana koju bi trebalo da izbegavate dok ste trudne

Šta god da jedete, gledajte da bude zdravo i da tu namirnicu smete da unosite. Takođe, neka sve bude oprano kako treba da biste izbegli unos bakterija

4. Kofein

Mnogo trudnih žena pitaju da li da izbegavaju kofein dok su trudne. Kofein je diuretik, te eliminiše tečnosti iz vašeg sistema. Ovo je jako opasno jer je vašem telu potrebna datna količina tečnosti dok ste trudne! Pokušajte da izbegavate ili da ograničite unos kofeina koji konzumirate. Čak i ona pića koja su, navodno, sa malo kofeina/kofein u tragovima nisu najpametnija opcija, jer mogu da sadrže dosta kofeina.

5. Biljni čajevi

Nisu svi biljni čajevi opasni za trudnice, ali veliki broj jeste. Posavetujte se sa doktorom o tome koje čajeve bi preporučio za vaš slučaj, ali gotovo sve trudnice se savetuju da izbegavaju čaj od kamilice. Uvek možete da napravite šolju običnog čaja bez kofeina, i da dodate kap, dve eteričnog ulja po izboru! Ali, prvo utvrdite da li je sigurno da unosite eterična ulja!

6. Nepasterizovano mleko i sir

Sveže kravlje melko je nešto za čim žene često žude dok su trudne, ali ovakvo mleko može da ima bakteriju e. coli (ešerihija koli) u sebi! Nemojte da rizikujete i svoje i bebino zdravlje. Mekani sirevi su takođe nešto što mnogi doktori kažu da bi trebalo izbegavati u trudnoći jer može da sadrži e.coli u tragovima ili skpinu bakterija – listeria. Isto važi za nepasterizovani sir kao što je feta.

Pazite na svoje i zdravlje svoje bebe!

Tekst: Maja Luković

Editors choice