Tajne šminkanja vam otkriva Jelena Knežević!

Kada i kako si odlučila da se baviš šminkanjem? 

Prvi susret sa profesionalnim šminkanjem bio je periodu srednje škole kada sam se bavila modelingom. Tada sam shvatila koliko me privlači vizuelna umetnost.  Svoju kreativnost, osećaj za estetiku i pedantnost  sam razvijala na studijama modnog dizajna, nakon kojih sam upisala Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, gde nastavljam da istažujem liniju, površinu i boju. Novostečena  znanja su mi omogućila da još više razvijem veštinu, koju sam stekla u  školi šminkanja kod Jelene Maćić. Od tada je prošlo šest godina, a toliko vremena se ja ozbiljno bavim ovim poslom.

58831 117389751752169 1347786317 n Wannabe Bride intervju: Jelena Knežević, šminkerka

Fotografija: Nikola Radulović

Radila si na raznim projektima. Koji bi izdvojila i zbog čega?

Uh. Ne mogu izdvojiti samo jedan. Najdraži su mi studentski projekti koje sam na početku karijere radila sa studentima primenjenih i dramskih umetnosti u Beogradu, zato što sam kroz njih stekla veliko iskustvo. Pored ovoga izdvojila bih saradnju sa fotografima i rad na studijskoj fotografiji, gde najviše dolazi do izražaja moja kreativnost.

Koju razliku bi napravila između običnog šminkanja i šminkanja za venčanja?

Ono što im je zajedničko jeste da se: jednako nanese osnova na lice i da senčenje i osvetljenje pogoduju strukturi lica. Razliku možemo napraviti kod senčenja očiju. Kada je u pitanju dnevna šminka, oči treba da se senče  nijansama koje ne odudaraju od boje tena. Dok kod šminke za venčanja  boje senki treba ukombinovati tako da se dobije glamurozan efekat. Na primer: zlatna senka u kombinaciji sa dim bojom pri tom na sam kraj kapka, na prevoju, treba staviti tamno sivu senku kako bi istakli dubinu oka. Ovakav način senčenja je poželjno kombinovati sa alajnerom ili kreonom. Kompletan izgled upotpuniti rumenilom i sjajem za usne.

149397 172118302945980 1242040683 n Wannabe Bride intervju: Jelena Knežević, šminkerka

Fotografija: Senja Vild

Savet mladama za ovu sezonu?

Nemojte se šminkati same nego se prepustite profesionalnim šminkerima. Taj dan ćete ceo život pamtiti. On će ostati zabeležen i na fotografijama. Zato je bitno da šminka bude dugotrajna i glamurozna. Za one koje ne mogu sebi da priušte ovakav tretman evo par korisnih smernica. Ne oslanjajte se previše na modne i beauty trendove . Potrudite se da izgradite sopstveni stil, a neka vam trendovi pomognu kao inspiracija, a ne da ih doslovno koristite. Težite ka tome da date svom izgledu lični pečat. Trudite se da ni u čemu ne preterujete!

Šta je sve neophodno za jedan klasičan beauty izgled?

Odgovarajuća podloga, transparentni puder, maskara, ruž i rumenilo. Sve nanositi u umerenoj količini. Šminka treba da nas ulepša, nažalost ponekad se dešava suprotno. Trudite se da pokrijete nedostatke, a da ne preterujete. Krajnji efekat uvek treba da bude prirodan i svež izgled.

578526 232803256877484 149787488 n Wannabe Bride intervju: Jelena Knežević, šminkerka

Fotografija: Senja Vild

Tvoj omiljeni stil šminkanja?

U svom radu dosta pažnje posvećujem podlozi koja je najvažniji deo u procesu šminkanja, zato što je ona osnov dobrog izgleda koji se dalje bojama i linijama dopunjuje. Po mom mišljenju šminka treba da bude lagana i u skladu sa prilikom za koju se osoba šminka. Naglasila bih da je veoma važno dobro poznavanje anatomije lica. Bitan faktor je i trenutna moda tako da pratim trendove i smatram da dobro poznajem anatomiju lica što sveukupno doprinosi da se svakoj osobi posvetim kao individui. Naglasila bih da je korektivna šminka veliki izazov za mene, zato što se  tehnikom posvetljavanja i senčenja  menja lice tako što se određeni delovi ističu ili ublažavaju.

Koju damu sa domaće javne scene bi volela da šminkaš?

U ovom poslu se često susrećem sa različitim profilima ljudi. Svaka osoba je na svoj način karakteristična, bilo da je sa javne scene ili ne. U oba slučaja izazov je ispuniti njihova očekivanja.

383549 193439357480541 1851285407 n Wannabe Bride intervju: Jelena Knežević, šminkerka

Fotografija: Boris Mirkov

Najčešće make up  greške?

Treba izbegavati šminkanje “na brzinu”. Ispoštujte vreme koje ste namenili za tu vrstu obaveze. Nekome je potrebno  deset minuta da se našminka, a nekome četrdeset.  Izbegavajte šminkanje u polu osvetljenim prostorijama. Nađite  kutak u kome ćete imati dovoljno svetla i mira. Važno je da to radite  iz zadovoljstva i uživanja. Krajnji rezultat će biti bez greške pozitivan. Najčešća make up greška je pogrešno odabrana nijansa podloge kao  i njeno nepravilno nanošenje.

Tvoj savet za naše čitateljke?

Naglasite lepotu svoga lica, prikrijte nedostatke. Šminkajte čisto i odmorno lice. Nemojte da nosite “tešku” šminku preko dana. Žena treba lepo da se oseća u svojoj koži, malo šminke vam može pomoći u tome.

Jovana Katić

Comments