Stres nije samo negativan nusprodukt svakodnevne brzine života. On ima ogromnu ulogu u sabotaži vašeg zdravlja i lepote, ometajući vaše zdrave navike.

Nedostatak sna, dehidratacija i potreba za prejedanjem nezdravom hranom samo su neke od manifestacija stresa.

Ukoliko se osećate kao da ste pod stalnim pritiskom, i živite nezdravo zvog toga, nesumnjivo je da ćete tako i izgledati.

Nesanica

stres 1 Kako se stres odražava na vašu kosu i kožu

Stres izaziva nesanicu, a spavanje je krucijalno za obnovu i rast mišića i kože, ali i za uravnotežavanje rada hormona. Posledice nespavanja su umorna koža, koja vremenom rezlutuje nastankom bora, kao i podočnjaci.

Iritacije kože

Kada ste pod stresom, aktiviraju se posebni hormoni povezani sa ovim stanjem, koji usmeravaju krv iz ćelija kože u druge delove tela. Hronična napetost može dovesti do manifestacija akni, ali i nekih ekcema koji su i do tada bili prisutni u organizmu, ali se telo efikasno borilo protiv njih.

Isušivanje

Dermatolozi tvrde da se, kada ste napeti, na membranama ćelija vaše kože stvaraju sitni procepi zbog kojih se voda ne zadržava u njima. Dehidratacija ćelija direktno vodi do isušivanja kože, neumerenog sebuma, akni ili bora.

Comments