Sigurno postoji mnogo devojaka, a među njima i budućih mladi, koje žele trepavice kojima će istaći oči i pogled učiniti zavodljivijim, pa smo se pozabavili ovim problemom. Od onih koje većina svakodnevno primenjuje, do onih za koje možda nista čuli, za vaš najlepši dan izaberite postupak koji vam se čini najpraktičnijim. Najbolje je da, ako se prvi put odlučujete za neku od ovih metoda, to uradite nekoliko nedelja pre venčanja, kako biste mogli da sanirate eventualne posledice.

Farbanje trepavica

Iako vam mozda zvuči zastrašujuće, nema razloga za to. Većina salona nudi ovu uslugu, radi se blagim bojama na biljnoj bazi, a vaše će oči biti zaštićene tokom čitavog postupka. Proces traje maksimalno pola sata, a najbolje od svega je što vam tri do pet nedelja maskara neće biti potrebna. Uz farbanje možete uraditi i minival trepavica, tako da neko vreme slobodno zaboravite na uvijač.

Ukoliko vam je iz bilo kog razloga onemogućena poseta kozmetičaru, u većim apotekama i parfimerijama moguće je pronaći i farbe za kućnu upotrebu… Ali, nikako ne pokušavajte da trepavice ofarbate bojama za kosu – one su prejake u odnosu na farbe napravljene baš za ovu namenu.

slika 16 Kako do dugih trepavica

Ovako izgleda postupak farbanja trepavica

Veštačke trepavice

Danas na tržištu postoji veliki broj različitih vrsta veštačkih trepavica, od onih pojedninačnih, preko nekih prirodnog izgleda, pa sve do onih vrtoglave dužine, neobičnih oblika, sa raznim cirkonima ili perlicama. Lepe se vodootpornim lepkom koji ima isključivo tu namenu (nadam se da nikome bi palo na pamet da pokuša sa nekim drugim vrstama), a lako se skidaju uljanim skidačima šminke. Upotrebom uvijača i maskare lepo će se stopiti sa prirodnim trepavicama.

Veštačke trepavice bi trebalo nositi samo taj dan kada ste ih stavili, jer u suprotnom rizikujete bakterijsku infekciju. Ukoliko su vaš izbor pojedninačne trepavice, stručnjaci kažu da se ne moraju skidati desetak dana, ali ako primetite bilo kakvu iritaciju, obavezno ih odstranite.

Prednost ovog načina produžavanja trepavica je u tome što veštačke trepavice možete kupiti u velikom broju parfimerija, nisu skupe, uz malo vežbe lako ih je naneti, a ako imate dobar lepak izdržaće na očima ceo dan.

slika 23 Kako do dugih trepavica

Veštačke trepavice je lako pronaći u parfimerijama

Ekstenzije (produžavanje trepavica)

Postupak koje je za sada moguće uraditi samo u salonu, ustvari je jedna vrsta veštačkih trepavica. Razlika je u tome što su mnogo trajnije – možete ih nositi do mesec dana. Napravljene su od sintetičke dlake, a za lepljenje se koristi specijalni lepak koji ima primenu i u medicini. Procedura traje oko dva – tri sata, a korekcija manje od sat vremena.

Ukoliko želite duge trepavice za koje se neće “iz aviona” videti da su lažne, ovo je pravi izbor za vas.

Serumi za gustinu i brži rast

Pretpostavljam da ste čuli za “mackalice” ovog tipa. Proizvođači obećavaju da će specijalno formulisani sastojci ubrzati rast trepavica, ali ih i učiniti gušćim. Njihova primena je krajnje jednostavna – svakodnevno nanesite malo seruma u koren trepavica, a prve rezultate bi trebalo da vidite posle četiri nedelje korišćenja.

Ukoliko ne možete da ih pronađete i obično ricinusovo ulje može da posluži. Upotreba seruma je uglavnom delotvorna metoda, ali svakako da rezultati neće doći “preko noći”, kao kod prethodno navedenih postupaka… Ali, konačan rezulat je najdugotrajniji.

Maskare i baze

Sa tolikim brojem maskara na tržištu čini se da je teže naći “onu pravu” nego “onog pravog”. Osnova kojom se treba voditi jeste ta da znate šta vašim trepavicama treba – gustina ili produžavanje. Sledeći korak je da otkrijete kakve vam četkice odgovaraju, gumene ili obične, onda da pronađete maskaru koja se ne razmazuje i drži trepavice podignutim. Za mlade je posebno preporučljivo da koriste vodootporne verzije.

U slučaju da hoćete još izraženije trepavice, upotrebite bazu za maskaru. To će ih učiniti gušćim i lepo definistati svaku dlačicu ponaosob.

Kao i svu šminku, maskaru i prajmer morate ukloniti na kraju dana.

slika 32 Kako do dugih trepavica

Maskara je možda i najpopularnija šminka

Tekst: Katarina Kovačević

Comments