Svaka žena želi da na dan svog venčanja izgleda najbolje što može, a jedna od stvari na koju treba obratiti posebnu pažnju je zdrava i lepa koža. Ukoliko vam koža nije negovana i baršunasta, ni najbolja šminka neće uspeti to da prekrije. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete uraditi kako biste poboljšali izgled kože, a što pre počnete da ih primenjujete i rezultati će biti bolji.

slika 1 Kako do blistave kože

Svaka mlada mašta o lepoj koži bez nepravilnosti

Čišćenje

Pravilno čišćenje kože jedan je od najvažnijih koraka ako želite ten na kojem će vam mnogi zavideti. Na ovaj način smanjujete šanse da se zapuše pore i tako se prouzrokuju eventualne bubuljice ili akne, koje vam sigurno nisu potrebne na dan kada ćete izgovoriti sudbonosno “da”.

Verovatno ste već previše puta čuli da morate skinuti šminku pre spavanja, ali to ćemo opet ponoviti. Čak i ako preko dana ne nosite ništa od šminke, potrebno je očistiti lice pre odlaska na počinak, kako bi se uklonile prljavštine koje su se nakupile tokom dana, ali i kako bi pripremili kožu za nanošenje kreme. Izaberite sredstva koja odgovaraju vašem tipu kože, a sami, ili u konsultaciji sa dermatologom i farmaceutom, vidite šta vam prija.

Ovo isto važi i za telo – svakodnevno tuširanje se podrazumeva, ali obratite pažnju da gel ili sapun koji koristite ne isušuje vašu kožu. Mnoge kozmetičke kuće imaju u svojim kolekcijama uljane gelove za tuširanje, a za veće probleme tu je i medicinska kozmetika.

Piling

Pre svega da kažemo da postoje dve vrste pilinga: mehanički i enzimski. Za lice je bolje da se odlučite za drugi način, a za tu svrhu vam, osim sredstava namenjenih baš za to, mogu poslužiti i kreme sa voćnim kiselinama koje otklanjaju površinski sloj kože, izbeljuju flekice i ublažavaju ožiljke.

Isto važi za telo s tim da je za njega praktičniji mehanički piling: kupite lufa-rukavicu ili neki piling-gel sa zrncima i postarajte se da ga upotrebljavate dva do tri puta nedeljno.

slika 2 Kako do blistave kože

Hidratantna krema je potrebna svakom tipu kože, čak i masnom (uprkos nekim ustaljenim predrasudama)

Hidratacija

Koža koja se peruta nije sigurno nije lep prizor, a neće ni izgledati dobro na fotografijama. Zato nabavite dobru hidratantnu kremu koja će zadovoljiti potrebe vaše kože. Slobodno se raspitajte oko toga šta je dobro, a šta ne. Dobićete mnoštvo sjajnih saveta koji nisu reklamiranje određenih proizvoda, već iskustva običnih devojaka ili žena.

Svakako, ako ste prešli 25. godinu, obavezna je i okoloočna krema koja će sprečiti pojavu sitnih bora i ublažiti podočnjake.

Koža tela se brzo isušuje, zato je losion posle tuširanja obavezan. Ukoliko vam je koža vrlo suva izaberite onaj koji sadrži ureu ili neka od ulja, a ako vam i to nije dovoljno probajte da mažete butere ili bebi ulja.

Zaštita kože od sunca

Izlaganje kože suncu može dovesti do brojnih neželjenih pojava, na primer, flekica, a ukoliko vam je koža osetljiva mogli biste je izgoreti. Redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom i mažite ih svuda kuda vam je telo izloženo svetlosti.

slika 3 Kako do blistave kože

Pijte najmanje dve litre vode dnevno

Ishrana i vežbanje

Obratite pažnju na ishranu. Unosite dnevno makar dve litre vode i koža će vam biti zahvalna. Ubacite u jelovnik što više svežeg povrća i voća i primetićete promene i na telu, a koža će vam biti zdravija i zategnutija. Ukoliko smatrate da je potrebno, uzimajte kompleks vitamina B u tabetama, koji povoljno deluje na vašu kožu, kosu i nokte.

Pokušajte redovno da vežbate, to će doprineti boljoj prokrvljenosti kože koja će tako dobijati više kiseonika, a znojenjem ćete izbaciti toksine.

Još saveta

Za čišćenje pora naparite lice i upotrebite flastere za čišćenje mitisera.

Ukoliko se pojavi bubuljica, ne cedite je, već stavite na nju preparat namenjen isušivanju – ulje čajevca, na primer.

Jednom ili dva puta nedeljno nanesite  masku koja odgovara vašem tipu kože. Zelena glina je odlična za masnu i nečistu kožu.

Ukoliko imate problem sa celulitom, osim pravilne ishrane i vežbanja, pomoči če vam i masaže kremama namenjene ovom problemu. Iako vam možda celulit neće biti vidljiv ispod venčanice, sigurno je da ćete osećati više samopouzdanja, a to će se itekako videti na vašem licu.

Ostavite pušenje! Nepotrebno je navoditi koliko će vam dobrih stvari to doneti.

Ako želite preplanulu kožu da dan venčanja, raspitajte se o air-brush tehnici potamnjivanja, ili sami nanesite neku od krema za samopotamnjivanje. Ukoliko se plašite fleka, onda se odlučite za solarijum, koristite kreme namenjene za taj vid “sunčanja” i pazite da ne preterate sa minutažom.

Obratite pažnju kako kravlje mleko utiče na vas… Neke od studija pokazuju da može uticati na pojavu akni i bubuljica.

Ne zaboravite da negujete ruke i stopala – ispucala koža, nokti koji se listaju, zanoktice ili zadebljale pete nisu nešto što bi jedna devojka ikada, a pogotovu na pred venčanje, trebalo da zanemari. Dok vam vaš izabranik bude stavljao burmu, svi pogledi biće upereni u vaše šake. Zato ih redovno hidrirajte, negujte kožu oko noktiju, kupite lak za jačanje noktiju i protiv listanja, pa bi do venčanja vaše ruke trebalo da budu za ponos. Stopala isturpijajte kako biste uklonili mrtvu kožu, a najbolje je pred spavanje naneti deblji sloj kreme, obuti pamučne čarapice i tako će do jutra stopala biti nežna.

slika 4 Kako do blistave kože

Negujte ruke i nokte – biće u centru pažnje na dan venčanja

Tekst: Katarina Kovačević

Comments