Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Miris je uverljiviji od dela, njegove note duže omamljuju od bilo koje reči. Danas je parfem odraz dobrog stila i ogledalo čovekovog bića. Ukoliko se ne zaljubljuju u cipele žene se zaljubljuju u parfem – muški ili ženski.

Parfem ume da prelista sećanja i na trenutak nas odvede u zagrljaje najmilijih momenata.

Boce parfema su magične, njihova čarolija inspiriše.

Lingvistički posmatrano, parfem je do današnjih dana došao kroz dim latinskog “per fumuma”.

parfemi Istorija parfema

Inspirativne boce parfema

Egipat – neprolazna svežina egipatskih mirisa

Prvi pisani tragovi o upotrebi parfema potiču iz Egipta, dok su u u Tutankamonovoj grobnici pronađene hiljade bočica sa parfemima čiji je miris mogao da se oseti i posle 3.000 godina.

Mirisna ulja su se još 1.500 godina pre nove ere koristila u kozmetičke i medicinske svrhe.

Antičko doba – božanstvo mirisa

U antičkom dobu, žene su se približavale boginjama i svoju ovozemaljsku lepotu izjednačavale sa nebeskom, božanskom lepotom baš pomoću parfema. Naime, verovalo se da dve, tri kapljice parfema čoveka približavaju božanstvu.

Stari Rim

U prvom veku nove ere, u Rimu se godišnje trošilo oko 2.800 tona tamjana, a iz skrivenih cevi postavljenih u odajama u kojima su gosti jeli izlazila je mirisna vodena para. Atmosfera za potpuni užitak. I još jedan dokaz da su ljudi odvajkada prepoznavali značaj mirisnih inspiracija.

Kina – svi ti mirisi istočnog orijenta

U sedmom veku nove ere Kinezi su počeli da koriste mirisne materije u raznim oblicima, između ostalog i mirisne vrećice.

Srednji vek – mirisne dvorske odaje

U srednjem veku parfemi počinju da se koriste i u islamskoj kulturi, u kojoj su naročito bili omiljeni ružini mirisi.

Mentalitet srednjeg veka oštro je osuđivao alhemičare za koje se smatralo da proizvode parfeme.

Smatra se da je osamnaesti vek zvanično probudio modu i podstakao njenu popularnost. U to vreme dvor Luja XV poneo je epitet “dvor parfema”, a svi dvorani imali su obavezu da svakoga dana upotrebljavaju različitu mirisnu notu.

Kolonjska voda napravljena je u 18. veku. Stavljala se u kupke, dodavala vinu, uzimala sa kockom šećera za osvežavanje daha i koristila u medicinske svrhe kao dodatak toplim oblogama.
U 19. veku proizvedeni su prvi sintetički mirisi.

parfemi1 Istorija parfema

Sve češća upotreba kolonjske vode od osamnaestog veka

Moderne prafimerije – dizajn u prvom planu

Moderne parfimerije započinju period vladavine 1860, a rastu sve do 1900. godine. Krajem ovog vremenskog razdoblja industrija se usmerava ka potrebama pripadnica lepšeg pola iz srednje klase. Tada se pojavio i prvi parfem sa sintetičkim sastojcima, što je veoma važno jer se danas sve više prirodnih sastojaka, kao što se, na primer, mošus, iz humanih i etičkih razloga zamenjuje sintetičkim.

Početkom dvadestog veka mirisi postaju luksuzni proizvodi sa prestižnim imenom i u prelepim izdanjima koja navlače na svoje nežne note. Dizajn bočica postaje vrsta umetnosti, siluete parfemskih pakovanja inspirišu i još snažnije privlače žene parfemima. Na tržištu se pojavljuju i pioniri mode parfema. Posle toga žene se osamostaljuju, njihov glas snažnije odjekuje, a industrija počinje da napreduje. Posle ratnih razaranja, nanošenje omiljenog parfema postaje svakodnevni ritual i tako je ostalo do današnjih dana.

Sedamdesetih godina muškarci počinju da koriste i mirise koji nisu u vezi sa ritualom brijanja. Nastaju prvi pravi muški parfemi.

Devedesetih godina i parfemska industrija počinje da se klanja ekologiji. Proizvedena je grupa mirisa koji bude nežna sećanja na bezbrižan period detinjstva povezujući ukus i miris kreme za bebe, slatkih nota vanile, karamele i mleka.

Proizvodnja parfema je postala biznis i to vrlo unosan biznis.

parfemi2 Istorija parfema

Proizvodnja parfema je unosan biznis

Tekst: Kristina Živanović

Editors choice