Miris je uverljiviji od dela, njegove note duže omamljuju od bilo koje reči. Danas je parfem odraz dobrog stila i ogledalo čovekovog bića. Ukoliko se ne zaljubljuju u cipele žene se zaljubljuju u parfem – muški ili ženski.

Parfem ume da prelista sećanja i na trenutak nas odvede u zagrljaje najmilijih momenata.

Boce parfema su magične, njihova čarolija inspiriše.

Lingvistički posmatrano, parfem je do današnjih dana došao kroz dim latinskog “per fumuma”.

parfemi Istorija parfema

Inspirativne boce parfema

Egipat – neprolazna svežina egipatskih mirisa

Prvi pisani tragovi o upotrebi parfema potiču iz Egipta, dok su u u Tutankamonovoj grobnici pronađene hiljade bočica sa parfemima čiji je miris mogao da se oseti i posle 3.000 godina.

Mirisna ulja su se još 1.500 godina pre nove ere koristila u kozmetičke i medicinske svrhe.

Antičko doba – božanstvo mirisa

U antičkom dobu, žene su se približavale boginjama i svoju ovozemaljsku lepotu izjednačavale sa nebeskom, božanskom lepotom baš pomoću parfema. Naime, verovalo se da dve, tri kapljice parfema čoveka približavaju božanstvu.

Stari Rim

U prvom veku nove ere, u Rimu se godišnje trošilo oko 2.800 tona tamjana, a iz skrivenih cevi postavljenih u odajama u kojima su gosti jeli izlazila je mirisna vodena para. Atmosfera za potpuni užitak. I još jedan dokaz da su ljudi odvajkada prepoznavali značaj mirisnih inspiracija.

Kina – svi ti mirisi istočnog orijenta

U sedmom veku nove ere Kinezi su počeli da koriste mirisne materije u raznim oblicima, između ostalog i mirisne vrećice.

Srednji vek – mirisne dvorske odaje

U srednjem veku parfemi počinju da se koriste i u islamskoj kulturi, u kojoj su naročito bili omiljeni ružini mirisi.

Mentalitet srednjeg veka oštro je osuđivao alhemičare za koje se smatralo da proizvode parfeme.

Smatra se da je osamnaesti vek zvanično probudio modu i podstakao njenu popularnost. U to vreme dvor Luja XV poneo je epitet “dvor parfema”, a svi dvorani imali su obavezu da svakoga dana upotrebljavaju različitu mirisnu notu.

Kolonjska voda napravljena je u 18. veku. Stavljala se u kupke, dodavala vinu, uzimala sa kockom šećera za osvežavanje daha i koristila u medicinske svrhe kao dodatak toplim oblogama.
U 19. veku proizvedeni su prvi sintetički mirisi.

parfemi1 Istorija parfema

Sve češća upotreba kolonjske vode od osamnaestog veka

Moderne prafimerije – dizajn u prvom planu

Moderne parfimerije započinju period vladavine 1860, a rastu sve do 1900. godine. Krajem ovog vremenskog razdoblja industrija se usmerava ka potrebama pripadnica lepšeg pola iz srednje klase. Tada se pojavio i prvi parfem sa sintetičkim sastojcima, što je veoma važno jer se danas sve više prirodnih sastojaka, kao što se, na primer, mošus, iz humanih i etičkih razloga zamenjuje sintetičkim.

Početkom dvadestog veka mirisi postaju luksuzni proizvodi sa prestižnim imenom i u prelepim izdanjima koja navlače na svoje nežne note. Dizajn bočica postaje vrsta umetnosti, siluete parfemskih pakovanja inspirišu i još snažnije privlače žene parfemima. Na tržištu se pojavljuju i pioniri mode parfema. Posle toga žene se osamostaljuju, njihov glas snažnije odjekuje, a industrija počinje da napreduje. Posle ratnih razaranja, nanošenje omiljenog parfema postaje svakodnevni ritual i tako je ostalo do današnjih dana.

Sedamdesetih godina muškarci počinju da koriste i mirise koji nisu u vezi sa ritualom brijanja. Nastaju prvi pravi muški parfemi.

Devedesetih godina i parfemska industrija počinje da se klanja ekologiji. Proizvedena je grupa mirisa koji bude nežna sećanja na bezbrižan period detinjstva povezujući ukus i miris kreme za bebe, slatkih nota vanile, karamele i mleka.

Proizvodnja parfema je postala biznis i to vrlo unosan biznis.

parfemi2 Istorija parfema

Proizvodnja parfema je unosan biznis

Tekst: Kristina Živanović

Comments