Pročitajte o prvih 10 namirnica koje će vam pomoći u problemima i problemčićima sa kožom!

Kopriva

kopriva 30 odličnih namirnica za zdravu kožu (1.deo)

Kopriva je dobar izvor antioksidanasa

Kopriva je ozloglašena biljka od koje zadobijete opekotine, ali ako je konzumirate u vidu čajnog napitka, kapsulama ili kao supu, iznenadićete se kada otkrijete njeno blagotvorno dejstvo protiv upala čime umiruje kožu i poboljšava stanje kože obolele od ekcema ili akni. Kopriva je takođe dobar izvor antioksidanasa koji pomažu u pročišćavanju tela i štite ga od prevelikog broja slobodnih radikala – hemikalija koje mogu da izazovu štetu u mišićnim i masnim tkivima, ugljenim hidratima i DNK koji se nalaze u telu. Napravite dobre zalihe čaja od koprive kupivši ga u prodavnici zdrave hrane i sami ćete uočiti poboljšanje.

Artičoke

artichoke with choke removed 30 odličnih namirnica za zdravu kožu (1.deo)

Artičoke se često koriste kao biljni preparat u kremama i kozmetičkim sredstvima

Redovno konzumiranje ove drvenaste biljke bogate vlaknima skoro uvek daje rezultat u vidu zdravije kože i posebno naglašava prirodni sjaj kože. Artičoke se često koriste kao biljni preparat u kremama i kozmetičkim sredstvima zbog svog snažnog antioksidantnog dejstva, ali ako se uključe u redovnu ishranu takođe mogu da povoljno deluju na telesne funkcije olakšavajući probavu, snižavajući nivo holesterola u krvi i ujedno pomažu održavanju prirodnog telesnog imuniteta. Odaberite nekoliko komada artičoke na lokalnoj pijaci, odstranite nepotrebne delove i prokuvajte nekih 25-45 minuta.

Klice lucerke

klice lucerke 30 odličnih namirnica za zdravu kožu (1.deo)

Klice lucerke dopunjava dnevne potrebe za vitaminima A, B kompleksa, C, E, i K

Sićušne ali snažne, svaka duguljasta klica je obogaćena vrednim sastojcima koji čiste kožu kao što su kalcijum, folna kiselina, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, silicijum, natrijum i cink, između ostalih, a takođe i dopunjava dnevne potrebe za vitaminima A, B kompleksa, C, E, i K. Kome još trebaju multivitaminski dodaci kada možete da pospete nekoliko ovih klica na svoju omiljenu salatu? Ove klice su takođe relativno pristupačnih cena i možete ih nabaviti u većini prodavnica zdrave hrane.

Nana

nana 30 odličnih namirnica za zdravu kožu (1.deo)

Nana ublažava stres

Zaista je teško pogrešiti sa šoljom vrućeg čaja od nane, koji je uveliko poznat po svom snažnom protivupalnom dejstvu i ubrzanju raznih zalečenja. Ne samo da pospešuje probavu, već i ublažava stres – koji je jedan od glavnih uzročnika akni – leči glavobolje i čisti disajne puteve, a takođe je i veoma zdrava namirnica za kožu. Pokušajte da zamenite svoj uobičajeni čaj sa ovim i uskoro ćete i sami uočiti razliku.

Cvekla

cvekla 30 odličnih namirnica za zdravu kožu (1.deo)

Cvekla je hranljiva i izuzetno je snažan detoksikant za celo telo koji pomaže da se odstrane toksini

Možda ćete uflekati prste, ali moć dubokog čišćenja kože koju ima cvekla je zaista vredna svakog truda. Purpurno korenje je posebno bogato vitaminom A, kao i kalijumom, natrijumom, kalcijumom, magnezijumom i vitaminom E, koji su nezamenljivi kada je reč o zdravlju i zarastanju epidermnog tkiva. Ovakva hranljiva kombinacija je izuzetno snažan detoksikant za celo telo koji pomaže da se odstrane toksini iz tela i smanje nivoa holesterola.

Crveno (crno) grožđe

crveno grožđe 30 odličnih namirnica za zdravu kožu (1.deo)

Grožđe je prirodni izvor antihistamina

Odavno je poznato da crno grožđe – i njegove semenke – sadrži snažne prirodne hemikalije i antioksidanse koji uspešno leče iritiranu kožu u stanjima kao što su psorijaza i ekcemi. Pošto je prirodni izvor antihistamina, grožđe takođe pomaže u kontroli sporednih efekata alergenskih reakcija. Isprobajte salatu sa sveže opranim grožđem (sa semenkama) ili uživajte u jednom grozdu ovog voća umesto užine između obroka.

Akai bobice

Akai bobice 30 odličnih namirnica za zdravu kožu (1.deo)

Akai bobice su jedno od najsnažnijih antioksidanasa na svetu

Ovo sitno ljubičasto voće je jedno od najsnažnijih antioksidanasa na svetu i kao takvo je sjajno za zdravlje kože pošto pomaže u izbacivanju otrova i slobodnih radikala iz tela. Ako ne možete da ih nabavite u svežem stanju, većina prodavnica zdrave hrane poseduju koncentrisane sokove i tablete – samo se uverite da su ovo prirodni proizvodi bez aditiva i veštačkih šećera.

Potočarka

potočarka 30 odličnih namirnica za zdravu kožu (1.deo)

Potočarka hrani kožu i u isto vreme odstranjuje sve otrove i suvišnu tečnost

Naredni put kada budete spremali salatu, umesto nekoliko listova zelene salate iskoristite potočarku. Lisnata zelena biljka je puna antioksidanasa kao i minerala poput mangana, karotina i kalijuma. Ovo potočarku čini sjajnom namirnicom za pročišćavanje organizma koja hrani kožu i u isto vreme odstranjuje sve otrove i suvišnu tečnost.

Divlja mirođija

divlja mirođija 30 odličnih namirnica za zdravu kožu (1.deo)

Divlja mirođija smanjuje nadutost tela i pomaže u odstranjivanju suvišne tečnosti i toksina

Ako još niste čuli za ovu korenastu biljku oporog ukusa – krajnje je vreme za to. Osim toga što pomaže u probavi, smanjuje nadutost tela i pomaže u odstranjivanju suvišne tečnosti i toksina, čini čuda kada je u pitanju zdravlje vaše kože i kose, stoga zgrabite kutiju ovog čaja ili uberite nekoliko korenja koje ćete kasnije zapeći u rerni.

Ovseno mleko

ovseno mleko 30 odličnih namirnica za zdravu kožu (1.deo)

Ovseno mleko ima visok sadržaj vlakana

Neka istraživanja su pokazala da izbacivanje mlečnih proizvoda iz jelovnika kod nekih ljudi umanjuje probleme sa aknama. Ipak, nije sasvim sigurno da li ista stvar važi i za vas, osim ako ne probate da zamenite mleko sa nekim alternativnim proizvodom i pratite eventualne promene. Ovseno mleko ima visok sadržaj vlakana, bez laktoze je i posebno je bogato vitaminom E i folnom kiselinom koji blagotvorno deluju na zdravlje kože i zato je ono sjajna zamena za obično mleko. Kupite jedno pakovanje u lokalnom supermarketu i isprobajte ga.

U sledećem broju navodimo još 10 namirnica koje će vam sačuvati lepotu kože i regenerisati je!

Tekst: Maja Luković

Comments