U prethodom članku naveli smo 10 namirnica od kojih će vam koža procvetati. Kao što smo obećali, ovog puta navodimo još 10 za koje se nadamo da će učiniti čuda za vaše zdravlje i divan i zdrav izgled!

Tofu sir

tofu 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Tofu sir je odličan je izvor blagotvornog biljnog proteina, kalcijuma i zdravih nezasićenih masnih kiselina

Ima li boljeg načina da uvećate unos proteina kroz ishranu od tofu sira? Proizvod mekan poput omleta se pravi od soje i odličan je izvor blagotvornog biljnog proteina, kalcijuma i zdravih nezasićenih masnih kiselina – snažna kombinacija za bilo koga ko pati od kožnih problema. Takođe je odličan izvor antioksidanasa, kao i minerala poput gvožđa, bakra i mangana. Svako voli tofu sir u domaćoj salati ili malo zapečen u tiganju. Dodajte još neke sastojke kako bi uneli obrok zdrav za vašu kožu.

Integralni (smeđi) pirinač

braon pirinač 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Jedna dnevna porcija integralnog pirinča pomaže u regulaciju nivoa šećera u krvi

Dokazano je da su stabilan nivo šećera u krvi i zdrava koža povezani, pa zato ima smisla da zamenite prerađene ugljene hidrate sa integralnim proizvodima koji imaju nizak glikemijski indeks i prave se od celog zrna, baš kao i smeđi pirinač. Jedna dnevna porcija ne samo da ispunjava potrebe organizma za B vitaminima, proteinima, selenijumom i magnezijumom, već je bogata antioksidansima i pomaže u regulaciju nivoa šećera u krvi tako što polako otpušta energiju tokom celog dana umesto odjednom kao što to čini većina prerađenih ugljenih hidrata.

Voda

voda 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Voda, između ostalog, doprinosi boljem funkcionisanju mozga i umanjivanju stresa

Čista koža dolazi iznutra i unos dovoljne količine vode je jedan od najboljih, najjeftinijih i najefikasnijih načina da pomognete svom telu da otpusti toksine. Ne samo što ćete nadomestiti izgubljenu tečnost u organizmu i tako pomoći boljem funkcionisanju mozga i stoga umanjiti stres, već takođe obogaćujete vodom ćelijske strukture u telu. Postarajte se da ispoštujete preporučenu vrednost dnevnog unosa vode od osam čaša i pijte dosta tečnosti posle fizičkih aktivnosti.

Orašasto voće

Orašasto voće 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Orašasto voće je odlična i zdrava užina koja treba da uđe u naviku ishrane

Manjak minerala poput cinka i selena je kod nekih ispitanika doveden u vezu sa nastankom akni, upravo zbog toga je orašasto voće – posebno semenke bundeve i brazilski orah – odlična i zdrava užina koja treba da uđe u naviku ishrane. Selen aktivno pomaže da se poveća broj belih krvnih zrnaca koji se u telu bore protiv infekcija i ojačava imunitet, dok vitamin E, bakar, magnezijum, mangan, kalijum, kalcijum i gvožđe pospešuju opšte stanje i funkcionisanje kože.

Mahunarke

Mahunarke 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Mahunarke sadrže snažan koktel vitamina i minerala i ujedno su veoma bogate dijetalnim vlaknima

Svaki proces zalečenja troši dodatnu energiju i proteine, a mahunarke – grašak, pasulj, sočivo – imaju svega ovoga u izobilju. Takođe sadrže snažan koktel vitamina i minerala i ujedno su veoma bogate dijetalnim vlaknima koja pomažu telu u prirodnom procesu probave i pospešuju detoksifikaciju. Sve ove odlike ih čine sjajnim oružjem u borbi za zdraviju kožu, zato zamenite porciju uobičajenih ugljenih hidrata sa nekoliko kašika pasulja i videćete rezultate.

Kelj

Kelj 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Malo kelja u supi sa još nekim sastojcima je odličan tonik za čišćenje kože

Zaboravite kupus – kelj sadrži ceo spektar vitamina, A, B kompleksa, C, E, i K, kao i visok sadržaj mangana, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, proteina, folata i fosfora. Malo kelja u supi sa još nekim sastojcima je odličan tonik za čišćenje kože.

Avokado

Avokado 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Redovan unos avokada poboljšava sposobnost koe da zadrži prirodnu vlažnost

Ovo glatko zeleno voće je naširoko poznato kao sjajan izvor vitamina E koji poboljšava vitalnost kože i njen prirodni sjaj. Ipak, takođe poseduje solidne količine vitamina C koji uspešno otklanja upale, a ulje avokada stimuliše proizvodnju kolagena u koži i time poboljšava njen tonus i strukturu. Ako redovno unosite avokado (može umesto toga i pola kruške) poboljšaćete sposobnost kože da zadrži svoju prirodnu vlažnost.

Beli luk

Beli luk 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Beli luk uništava štetne bakterije i viruse koje se možda nalaze u vašem organizmu

Svaki češanj belog luka je pun prirodnih hemikalija pod zajedničkim nazivom alicin, koji kada se svari dolazi u reakciju sa krvnom strukturom i može da uništi štetne bakterije i viruse koje se možda nalaze u vašem organizmu – uključujući one koji uzrokuju akne i druge infekcije na koži. Dodajte ovome moćan sastav antioksidanasa i skoro da nema dovoljno dobru zamenu. Kako biste iskoristili sve njegove sastojke, sitno iseckajte beli luk u salatu ili umešajte u ručak pre samog serviranja.

Čičak

Čičak 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Čičak možete jesti kao povrće, ali najlakši način za konzumiranje je čajni napitak

Vekovima je slavljen kao lekovita biljka i sadrži visoke nivoe kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, minerale koji su nezamenljivi u održavanju zdrave kože. Takođe ima jako antibakterijsko svojstvo i uništava gljivice – savršen je za lečenje akni i probavnih problema. Čičak možete jesti kao povrće, ali najlakši način za konzumiranje je čajni napitak. Većina prodavnica zdrave hrane ima ovo u ponudi.

Brokoli

Brokoli 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Brokoli, zbog svog sastava, zasigurno može da ponese titulu super namirnice

Nakon kelja, biljka koja može da ponese titulu super namirnice jeste brokoli. Antioksidansi poput vitamina A, B kompleksa, C, E, i K svi pomažu da se doda sjaj koži i ožive beživotna tkiva, dok omega 3 masne kiseline, kalcijum i folat potpomažu proces zalečenja i osnovne funkcije ćelija. Jedite brokoli u svežem stanju ili blago prokuvan na pari kako biste iskoristili sve vredne sastojke.

Tekst: Maja Luković

Comments