Sve što treba da znaš o pomeranju svog venčanja

Najdominantniji trendovi u svetu venčanica, koje moraš da primeniš ako se udaješ!

Okolnosti koje ti mogu pokvariti venčanje (i kako da izađeš na kraj sa njima)

Najlepše ružičaste haljine za savremene romantične neveste

Svadbeni trend koji se neće sviđati vašim roditeljima i familiji

Izazovi singl prisustva venčanju

#trend: Puff rukavi na venčanicama

Milenijumski trend – venčanje pre venčanja

Horoskop otkriva: Kako izgleda tvoje idealno devojačko veče

Modna predviđanja: Trendi ukrasi za kosu za savremene neveste

Medeni mesec– period mira i harmonije koji sledi odmah nakon bračne proslave. Većina novopečenih bračnih parova ispoštuje ovo “pravilo” i odmah po venčanju odlaze na medeni mesec koji uglavnom nije mesec već prvi bračni odmor od nekoliko dana koji je postao neka vrsta rituala. Mnoga turistička mesta i hoteli imaju specijalne ponude za tek venčane bračne parove i privlače ih reklamama da svoj brak otpočnu na nekoj egzotičnoj i nezaboravnoj destinaciji. Sudeći po legendama, on je postojao i pre nego što je brak počeo da se ceni. Prvi zabeleženi medeni mesec je 1546. godine. a tada bi mladoženja jednostavno oteo svoju mladu i zajedno bi pobegli od svih. Mladoženja baca ćebe na nevestu i demonstrativno je “krade” od roditelja, odnoseći je na konju. Ovo bekstvo bi trajalo otprilike mesec dana, koliko je po legendi potrebno vremena da rođaci i njeni najbliži prestanu da je traže. Oni su imali čitav mesec za njihov “medeni mesec” . Ova zamisao se pripisuje Atili Hunskom (Attila the Hun) .

Slika 33 Mesec rezervizan za dvoje, medeni mesec

Spremni za slatki beg

Naravno da je ovo bekstvo savršeno za ljubavne igrarije. Prvo što bi par delio je “mead” ili medovinu, vino napravljeno od vode i starog, fermetisanog meda. Prema Pliniju Starijem (Pliny the Elder) , jedna trećina smese bio je med, a dve trećine voda. Mešavina bi zatim bila na suncu četrdeset dana, mada neki govore da je potrebno i manje. Sa godinama, ova smesa dobija ukus vina. Postojalo je verovanje, da, ukoliko par pije to vino svakodnevno tokom medenog meseca, sigurno će imati sinove, a nevesta plodnija. Ovaj običaj proširio se mnoge zemlje sveta i zadržao dugo. U antičkoj Grčkoj je ovaj napitak bio jedino alkoholno piće, jako skupoceno. Kroz vekove, običaj je opstajao, a parovi su medovinu pili iz iste čaše.

Termin “medeni mesec” prepun je simbolike. Medovina, ili med i vino, simbolizuje slast prvog meseca braka. To je vreme bez stresa i napetosti, najlepši, najslađi i najmirniji mesec u bračnom životu. Mesec takođe predstavlja faze ili cikluse odnosa bračnog para, kao što to se to dešava od punog do punog meseca. Ipak, vezuje se takođe i za menstrualni ciklus. Sinonim za plodnost, rađanje i na kraju, potomstvo.

Danas, medeni mesec označava prvo bračno putovanje, a smatra se da je ovaj običaj zaživeo sa razvojem železnice kada je bilo lakše putovati, a onda i razvojem ostalog putničkog saobraćaja. Moderno doba sa sobom donosi drugačije poimanje “medenog meseca”.

Tekst: Violeta Stojanović

Editors choice